Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnbacken Henrik Tallinder ska visa vägen för TPS i vinter

Henrik Tallinder firar mål, TPS-HIFK våren 2017.
Henrik Tallinder firar ett mål, TPS-HIFK våren 2017. Henrik Tallinder firar mål, TPS-HIFK våren 2017. Bild: Jaakko Stenroos / All Over Press FM-ligan i ishockey,TPS (ishockey herrar),Henrik Tallinder

Frågar man TPS ishockeysupportrar höll nog de flesta bägge tummarna för att Henrik Tallinder skulle fortsätta en säsong till. Det var precis vad den svenska veteranbacken valde att göra och nu ser 38-åringen fram emot ännu en säsong i Åboklubben.

Beslutet att fortsätta en tredje raka säsong i TPS växte fram relativt snabbt efter uttåget i våras i kvartsfinalserien mot Helsingfors IFK.

- Jag funderade några veckor efter säsongen och då kände jag att jag fortfarande har roligt när jag spelar. Det är också fortfarande kul att försöka uppnå någonting och ha motivationen till att göra det. Så det kändes bra när jag fattade beslutet. Jag kände också en revanschlusta, då det var en sur förlust vi åkte på i kvartsfinalen mot HIFK. Sedan tror jag att vårt lag kan bli snäppet vassare till den kommande säsongen.

- Det är också många bitar utanför själva ishockeyn som ska falla på plats för att det ska fungera för min del. Jag har familj med barn i skolan och en fru som jobbar, så det är ett litet pussel att få ihop allting. Men nu känns allt bra och vi kör ett år till.

Trappsteg för trappsteg uppåt för TPS

Att många nya namn nu har kommit in i Åboklubbens organisation är Tallinder också positiv till.

- Det är kul och det är också inspirerande att få in lite nya idéer. Samtidigt vill man också att vi ska fortsätta bygga på det vi har börjat bygga på nu under två år. Ett byggande som har gått trappsteg för trappsteg uppåt, vilket är jättepositivt.

- Så nu hoppas jag på att vi kan fortsätta på den vägen och att vi tar nästa trappsteg uppåt. Framför allt de yngre. De har fått lite mer erfarenhet nu och många som inte hade spelat slutspelshockey tidigare fick känna på det i våras. Nu kan de ta med sig det till den här säsongen och det är oerhört viktigt. Det spelar ingen roll vad man har gjort under grundserien och nu förstår våra unga spelare att hej, det är inte bara att fortsätta på samma sätt som i grundserien, utan det är mycket tuffare i ett slutspel.

Henrik Tallinder gästade Åbolands studio
Henrik Tallinder under en intervju med Yle Åboland. Henrik Tallinder gästade Åbolands studio Bild: Yle/Christopher Marins tallinder

TPS-ikonen Saku Koivu är numera klubbens utvecklingschef och Sami Salo har ansvaret för backarna.

- Saku och Sami har jag både spelat mot och tränat med under flera somrar, så jag vet att båda är väldigt duktiga och kunniga inom ishockey.

Kalle Kaskinen är ny chefstränare i TPS. Förra säsongen tränade han TPS A-juniorlag. Dessutom hörde Kaskinen också under VM till landslagets tränarstab under chefstränare Lauri Marjamäki. Tidigare har han också hört till KHL-laget Jokerits tränarstab.

- (Kalle) Kaskinen är också en väldigt hockeykunnig människa som har varit med väldigt länge på hög nivå. Jag tror också att hans spelidéer kan göra oss ännu bättre och att hans taktiska kunnande kan bli avgörande i många täta matcher.

Utöver att veteranerna Eric Perrin och Henrik Tallinder fortsätter en säsong till har Åboklubben värvat både andra veteraner och superlöften.

Ilari Filppula.
Ilari Filppula. Ilari Filppula. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Ilari Filppula

"Filppula är en oerhört viktig pusselbit"

Det mest namnstarka nyförvärvet är Ilari Filppula, som närmast kommer från svenska Malmö. 35-åringen hörde till nyckelspelarna i TPS guldtrupp våren 2010 och gör således comeback i laget. Kontraktet med Filppula är tre år långt.

- Ilari (Filppula) är en oerhört skicklig spelare som är lite irrationell i sitt agerande och det är sådant som behövs i alla lag. Han är en spelare som kan vinna matcher helt på egen hand och dessutom kan lägga bra passningar så att andra kan avgöra. Han är en oerhört viktig pusselbit.

- Våra nya svenska spelare Erik Nyström (23 år) och Lucas Ekeståhl-Jonsson (21 år) är båda unga, skickliga och hungriga spelare som vi hoppas på. Spelare som kanske inte riktigt har fått blomma ut ordentligt i Sverige och nu flyttar hit.

Erik Nyström: TPS kändes tidigt som nummer ett för min del

FM-ligan var Tallinders språngbräda till NHL

Spel i den finska FM-ligan med TPS säsongen 2000/2001 blev för Tallinders egen del en språngbräda till NHL.

- Jag tog samma steg när jag var 20-21 år gammal innan jag åkte över till NHL och jag fick en otrolig utvecklingskurva här i Finland. (Erik) Thorell gjorde jättebra ifrån sig här hos oss under den förra säsongen och han har ju också i princip haft samma utvecklingskurva som jag hade då.

- Så det är väl det vi lite hoppas på med de här yngre svenska spelarna. Sedan är det självklart kul för mig att det nu kommer in lite yngre svenskar in i laget.

Utöver comeback-Filppula och svenskduon förstärker TPS truppen med Petrus Palmu. 19-åringen har spenderat de senaste säsongerna i Nordamerika, närmare bestämt i Owen Sound Attack i den kanadensiska juniorligan OHL.

- Det jag har hört är att Palmu har gjort jättebra ifrån sig i OHL. Jag har bara hört positiva saker om honom. Att han är en snabb och kvick spelare och en målgörare. En spelare som också kan göra lite oväntade saker, så det ska bli kul att följa honom också.

henrik tallinder,
Svensken Henrik Tallinder trivs bra i Åbo. henrik tallinder, Bild: Yle / Peter Karlberg henrik tallinder

Den gångna säsongens poängfacit för Tallinder stannade på 29 poäng på 59 grundseriematcher samt tre poäng på sex slutspelsmatcher. Inte minst tio mål i grundserien är ett imponerande facit för en 38-årig back och många experter ser svensken som FM-ligans bästa back.

Vilka förväntningar ska fansen nu ha på dig?

- Jag ska göra mitt bästa och gör jag det kommer det bli bra. Det är jag helt övertygad om.

Vilka förväntningar ska dina medspelare ha på dig?

- Jag är väldigt öppen och jag är för gammal för att inte tala sanning och den kan göra ont ibland. Jag är ganska frispråkig och gillar att vara i centrum när det gäller ishockey. Det är så jag är och hittills har de verkat tycka om mig så som jag är.

Alla tränarna och alla som sitter i ledningen är ju gamla spelare som jag har spelat med, så visst börjar man inse att man är på sista refrängen.

Inför förra säsongen sade du att du tar ett år i taget, är det fortfarande samma filosofi som gäller?

- Det är fortfarande ett år i taget som gäller, jag har inga långsiktiga planer, säger Tallinder med ett skratt och tillägger:

- Alla tränarna och alla som sitter i ledningen är ju gamla spelare som jag har spelat med, så visst börjar man inse att man är på sista refrängen. Samtidigt tar man mer ansvar nu när man är äldre. Man vill väl och man har ett hjärta för föreningen.

Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Stjärnbacken Henrik Tallinder håller nu tummarna för att även lagkaptenen Tomi Kallio ska fortsätta en säsong till. Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Henrik Tallinder,Tomi Kallio,TPS (ishockey herrar)

När du presenterades på scen i samband med spelarpresentationen i början av maj fick du rungande applåder.
Hur känns det att vara så populär bland fansen?

- Det är alltid kul med uppskattning. Det är för fansen man spelar och man vill också vinna någonting med de som hejar på oss. Men det kommer nog att bli ännu mer rungande applåder för (Tomi) Kallio om han skriver på för en säsong till.

Kallio är ansiktet för den här föreningen och det skulle vara fantastiskt om han fortsätter ett år till.

Hur mycket kommer du och din veterankollega Eric Perrin att försöka övertala Kallio att köra ett år till?

- Så mycket vi kan. Kallio är ansiktet för den här föreningen och det skulle vara fantastiskt om han fortsätter ett år till. Jag tror att det är en bra början att jag och Perrin kör en säsong till för då behöver inte Kallio (40 år) känna att han är äldst, för det är Perrin med sina 41 år.

Tomi Kallio: Får jag rätt känsla så skriver jag på för en säsong till

En språkmässigt intressant detalj inför den kommande säsongen är att TPS kommer spela fredagens hemmamatcher med speciella tröjor, med stadens namn på bröstet. Lagets svenskar bär stadens svenskspråkiga namn Åbo och de övriga finskspråkiga Turku.

- Det är fantastiskt kul att det svenska språket nu uppmärksammas mer, då det har varit lite si och så med den biten i Finland den senaste tiden.

Avslutningsvis, vilken målsättning har ni som lag inför det som komma skall?

- I våras var vi inte bäst när det gällde som mest och huvudsaken under nästa säsong är att vi är ett jäkligt bra lag när slutspelet börjar. Det är slutspelet som gäller och tar vi oss dit kommer vi att vara riktigt giftiga. Vi kommer vara mycket mer välförberedda för ett slutspel och vi spelar självklart för att vinna.

Spelarstatistik Henrik Tallinder