Hoppa till huvudinnehåll

Valvira enligt Lännen Media: Fler kommer att dö i väntan på ambulans

Akutvårdaren visar upp en avbitartång och en öronlampa som hör till utrustningen för ambulansen.
Akutvårdaren visar upp en avbitartång och en öronlampa som hör till utrustningen för ambulansen. Bild: Yle/Linus Hoffman Avbitartång,öronlampa,Akutvårdare,akutsjukvård,Ambulans

Allt fler patienter kommer att dö i väntan på ambulansen efter social- och hälsovårdsreformen, befarar Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira.

Enligt Valvira finns det paragrafer i den kommande reformen som gör det möjligt för landskapen att spara pengar genom att tumma på ambulansernas körtider, skriver Lännen Medias tidningar i dag.

Enligt Valvira är det sannolikt att patientsäkerheten äventyras och att det i framtiden kommer att ta längre tid att få hjälp ifall regeringens förslag till social- och hälsovårdsreformen går igenom.

Valvira anser att ministeriet leker med människors liv då man inte tar på allvar de medicinska bevisen på att antalet minuter spelar en avgörande roll för exempelvis en person som förlorat medvetandet.

Ansvaret överförs till landskapen

I dagsläget ligger ansvaret för akutvården hos sjukvårdsdistriken men efter social- och hälsovårdsreformen överförs ansvaret till landskapen.

Valviras oro handlar om hur man i lagen definierar ambulansernas områden och tider.

Enligt de nuvarande bestämmelserna definieras avståndet i minuter, och i brådskande fall ska ambulansen nå en patient inom 8 eller 15 minuter.

Efter social- och hälsovårdsreformen ska landskapen själva få bestämma tidsgränsen för vilken inom ambulansen ska nå hälften eller 90% av invånarna.

Valviras uppgift är att övervaka verksamheten inom social- och hälsovården, alkoholförvaltningen samt miljö- och hälsoskyddet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes