Hoppa till huvudinnehåll

Varför misstror vi andras nypotatis - och när kommer de egna?

En vit skål med potatis och en liten kniv står på ett träbord med en knippe örter i bakgrunden.
En vit skål med potatis och en liten kniv står på ett träbord med en knippe örter i bakgrunden. Bild: Mostphotos potatis,potatisväxter,sommar,färskpotatis

Varje vår är oron stor: Har potatisen kommit i jorden tillräckligt tidigt? Har jorden varit för blöt eller har vårvädret varit för kyligt?

Den stora frågan är alltid om den inhemska nypotatisen hinner ut i affärerna på bred front och till rimliga priser till dimissionsfesterna - och särskilt till midsommaren.

Skörden av tidig potatis är denna vår försenad med upp till två veckor runt om i landet.

Nypotatis och jordgubbar går åt inför midsommaren.
Nypotatis och jordgubbar går åt inför midsommaren. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa torg

Den här veckan har nypotatis tagits upp vid gårdar i Rimito, en bit utanför Åbo. Det är ändå fråga om rätt små mängder.

Det kan finnas ny inhemsk frilandspotatis i välförsedda butiker före lördagen, men det är mera turen som avgör om man får tag på sådana. Enligt handeln är det mycket osäkert om butikerna får leveranser till skolavslutningsveckoslutet.

Just nu säljs flera svenska tidiga sorter i våra butiker och priset rör sig som lägst kring en euro per kilo. Den svenska nypotatisen kommer huvudsakligen från Skåne.

Det finns också italiensk nypotatis i de flesta matbutiker. Priset är cirka 3-5 euro per kilo; de ekologiskt odlade är dyrare.

De färskvaruansvariga i större livsmedelsaffärer som Yle Nyheter har talat med rekommenderar de italienska sorterna; smaken och konsistensen uppges vara bra.

Nypotatis är bättre än annan potatis. Om det inte finns inhemsk måste man ta utländsk. En midsommar utan nypotatis är en omöjlighet. Kalendern skulle stanna.― Finländsk man som annars inte "är någon potatisfreak".

Däremot räknar man med att större partier når konsumenterna i god tid före midsommaren - men hur mycket före kan detaljhandeln inte säga med säkerhet.

Hur ser det ut med tidtabellen för vår nypotatis i år?

- Det brukar komma potatis till studentfesterna och det tror jag nog det gör i år också. Jag är alldeles säker på att alla konsumenter kommer att få inhemsk potatis på bordet till midsommaren, säger Kaj Hemberg som är ordförande för potatisutskottet vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

Huvudsäsongen för nypotatis infaller under midsommarveckan.

- Det ska mycket till att leveransproblem uppstår, säger Hemberg.

Matportion
Matportion Bild: Juha-Pekka Inkinen portion

Enligt Hemberg är prisutvecklingen svår att förutse, men han säger att svensk undermålig färskpotatis dumpas på den finska marknaden för att sänka priset.

- Framtiden visar hur man svarar på dessa frågor. Intresset bland ungdomar för jordbruk har dramatiskt minskat under de senaste åren.

Potatisälskarna är en seg sort

Diskussionen om nypotatisens roll vid försommarens fester är lika given som den om huruvida äggen kommer att ta slut under påsken och varför man inte får mer ekologisk skinka ut på marknaden till jul.

Slurp!― Sade 6-åring om vad han tycker om nypotatis och slickade sig sedan om munnen.

Och varje vår rapporterar hela produktions- och distributionskedjan via medierna om motgångar i potatisprocessen så att folket får leva i spänning.
Nypotatis är bara så gott. Jag tror inte att det är så stor skillnad varifrån den kommer.― Ung finländsk vegan.

Det är inte heller enbart det traditionella fiskbordet som kräver sin knöl. Också veganer och fiskallergiker dyrkar nypotatis.

Vegansk gravad lax av morot, vegansk senapssill av aubergine eller veganskagensnittar behöver sällskap. Liksom naturligtvis all grillmat, vare sig den är av soja, paprika, gris eller lamm.

Underliga vårmånader i år

Enligt Proagria inleddes sättningen av tidig potatis i Egentliga Finland sista veckan i mars. I övriga områden i södra Finland kom sättpotatisen i jorden närmare medlet av april och i Österbotten i slutet av april.

Sedan gjorde vintern comeback flera gånger i hela landet och det var ovanligt kyligt för årstiden fram till medlet av maj. Potatisens tillväxt har hämmats av nattfrost och kyliga dagar.

På friland tvingades odlare länge använda dubbla skyddsdukar om nätterna, men på dagarna måste man lätta på täcket för att få ljuset att räcka till.

Under de senaste veckorna har det dessutom varit mycket torrt på många håll.

De ska vara så färska att kläderna rent av flyger av dem vid lätt beröring.― Konstaterade en äldre finländsk midsommarfirare lyriskt om potatis som nyss tagits upp

Vanligtvis brukar det vara så att de första nypotatisarna från friland kan tas upp alldeles i slutet av maj. Ofta hinner odlare vid Åbolands kust först.

- Särskilt bra ligger den odlare till som har någon speciellt skyddad, "lite mystisk" plats att sätta sin potatis på, säger växtodlingsrådgivare Patrik Erlund på Nylands Svenska Lantbrukssällskap.

En terrin med nypotatisar står på en blåvit handduk på ett blått träbord.
En terrin med nypotatisar står på en blåvit handduk på ett blått träbord. Bild: Mostphotos grönsaker,kärl,potatoes,potatis,färskpotatis

Konsumenter i Pargas (exempelvis Nagu), på Kimitoön samt väst- och östnyländska orter brukar i praktiken komma över de första nypotatisarna.

Exempelvis inne i landet i samma höjd som Tammerfors kan de första nypotatisarna vanligtvis tas upp första eller andra veckan i juni.

Stressande tider för odlarna

Kampen bland odlarna om att vara först med att få ut partier av de antingen runda eller ovala, perfekt kompakta, vitgula knölarna till konsumenterna är stor.

Nypotatis från växthus på torget.
Nypotatis från växthus på Salutorget i Helsingfors. Nypotatis från växthus på torget. Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson växthuspotatis

Då gäller det att också snabbt få ner sättpotatisen i jorden - det betyder upprepade kontroller av fukt- och köldförhållanden i marken och kontinuerlig uppföljning av lokala väderprognoser.

De första större partierna som når konsumenter brukar vara så dyra att alla inte kan köpa av dem.

Den mycket tidiga inhemska potatis som går att köpa redan till första maj är odlad i växthus. Priset kan röra sig kring 25-30 euro per kilo.

De första partierna frilandspotatis i detaljhandeln kan inbringa 10-18 euro per kilo, och de hittar alltid köpare bland läckergommarna.

Jag är inte någon potatismänniska annars, men nypotatis med smör är nog gott. När man kombinerar det med sill. Det smakar ...finländsk sommar.― Finländsk kvinna i 60-årsåldern.

Men mycket snabbt sjunker - eller snarare rasar - priset på nypotatis. Det kan vara fråga om en enda vecka med bra vinst för odlarna.

Under de senaste åren har så stora mängder av nypotatis nått livsmedelsaffärerna till midsommaren att priset rört sig kring en-två euro per kilo.

Många sorter att välja emellan

Precis som med allt annat i smakväg finns det olika tycke även i fråga om potatis - och särskilt nypotatis. Konsumenter kan välja mellan flera olika sorter.

Vissa gillar runda, andra gillar ovala potatisar. En del föredrar mjöliga sorter medan andra helst har mer tuggmotstånd.

Sådär i allmänhet smakar potatis bättre i Nordeuropa. Jag har funderat också tidigare över detta, att om det beror på odlingsteknik eller potatissorter. När jag besöker Italien saknar jag finländsk potatis. Fast jag saknade svensk potatis också när jag bodde i Sverige.― Italienare bosatt i Finland sedan tre år tillbaka, dessförinnan bosatt i Sverige och Tyskland.

Extra tidiga sorter är exempelvis Timo, Finlands mest odlade tidigpotatis, och den avlånga Velox, mycket populär även den.

Annabelle är en tidig sort som håller på att vinna terräng; smaken är mild och den lämpar sig för ekoodling. Colomba är en annan nykomling som växer.

Potatisar på en åker
Potatisar på en åker Bild: Yle/Lotta Sundström potatisåker

Övriga tidiga sorter som odlas och äts här är Siikli, van Gogh, Victoria, Ostara, Arielle och Barima.

Varför är vi så galna i nypotatis?

Den bästa säsongen för nypotatis infaller lämpligt då drygt en miljon personer i arbetslivet inleder sin semester.

Vi kanske mer eller mindre medvetet kopplar ihop nypotatis med sommar, sol och fritid. Nypotatis får representera sköna, vilsamma sommardagar.

Många säger att det uttryckligen ska vara inhemsk nypotatis, att den smakar bättre helt enkelt.

En teori om varför finländsk potatis smakar bra är att växtsäsongen blir rätt lång då marken är kall.

Det viktigaste är att skörda och äta genast. De potatisar jag åt för 20 år sedan i juli påminner om dem man kan skörda själv i Finland. Det ska få ta tid för snabba potatisar smakar inte något.― Person uppvuxen i Polen som bott 13 år i Finland.

När knölen växer till sig långsamt under en lång tid hinner den bli mer smakrik.

Jordmånen som potatisen växer i anses också ha stor betydelse för smaken.

Personer som inte enbart ätit av den svenska potatisen som importerats till Finland utan konsumerat svensk nypotatis köpt i Sverige säger att det inte är nämnvärd skillnad mellan potatisen.

Jag har inte märkt någon skillnad på potatis från Finland och med annan potatis.― Person född i England som levt 19 år i Finland.

Potatisombudet Kaj Hemberg konstaterar att vi får in nypotatis av sämre kvalitet till våra butiker för att inhemska odlare ska tvingas dumpa sina priser.

Samtidigt är det många personer som inte alltid bott i Finland som säger att det är någonting speciellt med potatisen från Finland. Andra säger att de inte märker någon skillnad.

Många offrar sin gamla potatis - färre den färska

De flesta finländare säger sig älska smaken av nypotatis. Även sådana personer, som vanligtvis undviker potatis, säger att de unnar sig några.

I takt med att dieter med lågt glykemiskt index blivit populära och det kommit in mängder med nya grödor på marknaden i och med inträdet i EU har potatiskonsumtionen gått ner i Finland.

Potatis är billig mat - och även nyttig sådan - för de flesta barn och unga.

Potatisen har dock fått ge en aning vika på matsedeln på daghem och skolor till förmån för pasta, ris, andra rotfrukter och grönsaker.

Elev i Seminarieskolan skalar potatis.
Elev i Seminarieskolan skalar potatis. Bild: Yle/Robin Holmberg Raseborg,potatis,skala potatis

Också vid exempelvis universitetsmatsalar och personalrestauranger har intresset för potatis minskat. Det är mer rödbeta, kålrot, morot och grönkål som gäller.

Däremot serveras potatis så gott som dagligen på äldreboenden - där bor fortfarande personer för vilka potatisen har varit en självklarhet och stor delikatess.

Potatisen är en av världens stapelväxter och det anses att man inte tröttnar på dess smak.

Min moster som flyttade från Finland till USA var alltid besviken över att hon inte lyckades få finsk nypotatis trots att hon tog sättpotatis med sig. Själv var jag förvånad över att äta nypotatis med dill - i Skottland äter man med mynta.― Man från Skottland som bott 30 år i Finland.

Det finns hundratals olika sorter till salu i världen med varierande färg, form, konsistens, hållbarhet och smak.

Potatisen (Solanum tuberosum) är lätt att odla, den är tålig och anspråkslös i sina krav. Det är ganska svårt att misslyckas så att man blir helt utan skörd.

Bild: Yle/ Sofi Nordmyr potatisblast

Detta gäller hobbyodlare - för yrkesodlare gäller givetvis helt andra kvalitetskrav.

Potatisen är framför allt en ovanligt produktiv gröda. Jämfört med andra växter kan en stor del av dess biomassa ätas; knölarna kan utgöra 75 procent av plantans vikt.

Det betyder att det blir mycket mat på ett litet område - potatisen hör till de växter i världen som ger mest energi per odlad kvadratmeter.

Vi har en lång tradition av jordpäron

I Finland var bruksherrgården i Fagervik den första att odla potatis på riktigt från och med år 1730, och under 1800-talets lopp blev potatisen de stora massornas mat i Norden.

Jag tycker svensk nypotatis är lika god som finsk. Kanske finländare inte kommit åt att smaka god svensk potatis eller så är det något slags patriotism.― Person uppvuxen i Finland och sedan 40 år bosatt i Sverige.

De svåra nödåren 1868–69 gjorde sitt till; potatisen hade en tendens att klara sig bättre än rovor och kålrot.

Riktigt populärt blev det med potatisodling när man kom på att ”jordpäronen” kunde användas vid brännvinsberedning.

soldater sätter potatis
Potatissättning under fortsättningskriget. soldater sätter potatis Bild: SA-kuva potatis,fortsättningskriget,soldater

Den verkliga potatiskrisen upplevdes under krigsåren med början 1942 då även potatisen ransonerades. Potatisen behövdes för att hålla försvaret på benen.

Det var kämpigt för det potatisälskande folket att tvingas ta till rovor och kålrot igen.

Lycka var ett eget potatisland, antingen någonstans utanför staden eller i någon av städernas koloniträdgårdar.

Stadsbor lärde sig också att odla potatis i ämbar och lådor på balkonger, och i städerna gjordes många blomrabatter om till potatisbänkar.

Husmorsföreningar lärde ut knep hur man skulle få nya potatisar att växa ut från skalbitar med små groddar på.

De flesta finländare är svaga för nypotatis

Potatis innehåller mycket stärkelse men just inget fett. En del personer undviker potatis på grund av kolhydraterna, och helhetskonsumtionen har minskat sedan toppåren på 1980- och 1990-talet.

- Kolhydrater, fett och protein är de tre energibärarna i vår mat.
- Kolhydrater är en kemisk samlingsbeteckning på exempelvis socker, stärkelse och kostfibrer.
- I 100 gram skalad rå potatis finns 19 procent kolhydrater (av vilket 15 procent är stärkelse). Det ger cirka 80 kcal .
- Det finns nästan inget fett i potatis: endast 0,1 gram/100 gram.
- Kroppen tar upp kolhydrater med varierande hastighet beroende på hur de är uppbyggda kemiskt – det talas om snabba och långsamma.
- Långsamma kolhydrater innehåller en större andel stärkelse. Det tar nämligen lång tid för kroppen att spjälka stärkelse.

Källor: Potatisakademien, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, ProAgria, Palmias och Amicas daghems- och skolmatslistor, THL, Wikipedia/Perunalajikkeet, John Reader: Peruna – eräs maailmanhistoria.

Läs också