Hoppa till huvudinnehåll

Bråda dagar på bagerierna

Bagaren Peter Valli-Braxén kavlar ut deg.
Bagarna sliter hårt inför skolavslutningshelgen. Bagaren Peter Valli-Braxén kavlar ut deg. Bild: Yle/Jukka Tyni bagerier,bagare,Bageri,Kavel,baka

Skolavslutningstider innebär mycket arbete för bagerierna som ska baka och leverera tårtor och kakor till examensfester. Prinsess- och jordgubbstårtor är fortfarande populära medan smörgåstårtorna minskar.

På bageriet Othello i Vasa är det full rulle på torsdagen när hundratals tårtor ska vara klara inför helgen. Vd:n Susanne Ahlnäs berättar hur bråttom de har.

- På en skala på 1-10 är det idag åtta eller nio. Imorgon kanske 10 eller 11.

Halvfärdiga tårtor.
Hundratals tårtor bakas inför skolavslutningshelgen vid Othello i Vasa. Halvfärdiga tårtor. Bild: Yle/Jukka Tyni tårtor,bakverk,Bakverk,bagerier,Bageri

Smörgåstårtorna minskar

Ahlnäs berättar att prinsesstårtan, som ser ut som en studentmössa, är en av de mest populära tårtorna. Jordgubbstårtorna går heller aldrig ur mode, men däremot har smörgåstårtorna minskat, berättar Ahlnäs.

- Smörgåstårtorna har minskat mot vad det var förr i tiden, för de kostar och det är mer trendigt att ha småplock, pajer och sallader som man kan göra själv, säger Ahlnäs.

Jordgubbstårtor.
Jordgubbstårtor står sig fortfarande. Jordgubbstårtor. Bild: Yle/Jukka Tyni Jordgubbstårta,tårtor,bakverk

Skolavslutningen är en gynnsam tid för bagerierna, men Ahlnäs säger att julen och morsdag också slår högt.

- Det är mindre kakor på morsdag, men större mängd. Nu är det större kakor som gäller.

Läs också