Hoppa till huvudinnehåll

Därför vill Trump lämna klimatavtalet – vallöften och närmaste kretsen påverkar

Klimatmötet i Paris
Klimatavtalet som undertecknades i Paris 2015 intresserar inte Trump. Klimatmötet i Paris Bild: EPA/ IAN LANGSDON fn:s klimatmöte i paris 2015

President Donald Trump vill att USA lämnar klimatavtalet som undertecknades i Paris 2015. Vi sammanfattar Trumps motiv i tre punkter.

Det skulle inte vara en stor överraskning om USA:s president Donald Trump väljer att lämna klimatavtalet. Det är snarare i linje med Trump-administrationens tidigare beslut, det vill säga att ekonomi går före miljöfrågor.

Här är Trumps främsta motiv till att låta USA lämna klimatavtalet, sammanfattat i tre punkter:

1. Att lämna Parisavtalet var ett av Trumps vallöften

Trump har bland annat kallat klimatavtalet för en kinesisk konspiration. Under presidentkampanjen och strax efter valet lovade Trump att USA ska lösgöra sig från avtalet, alternativt att avtalet ska förhandlas om.

Donald Trump i Skottland den 24 juni 2016.
Trump under presidentvalskampanjen. Donald Trump i Skottland den 24 juni 2016. Bild: EPA / NIGEL RODDIS Donald Trump,Skottland,presidentkandidater,Republikanska partiet,USA

Miljöfrågor stod inte högt i kurs under Trumps valkampanj, men klimatfrågor dök upp speciellt i områden där det finns kolproduktion.

Löftet om att USA ska lämna klimatavtalet var viktigt för Trumps anhängare i bland annat West Virginia, Ohio och Pennsylvania. De här staterna har fått lida då kolförbrukningen har minskat, och staterna var också viktiga med tanke på segern i valet.

2. Trumps närmaste krets vill att USA lämnar avtalet

Steve Bannon, högeranhängare och en av Trumps närmaste rådgivare, har varit rätt öppen med att han tycker att USA ska lämna klimatavtalet. Enligt Bannon skulle det vara ett tecken på att USA faktiskt prioriterar sin egen ekonomi framom världssamfundet.

Steve Bannon.
Steve Bannon gillar inte klimatavtalet. Steve Bannon. Bild: All Over Press/Clemens Bilan Steve Bannon

Också andra konservativa politiker i USA anser att USA ska lämna avtalet. En av dem är Scott Pruitt, som Trump har utnämnt till chef för den federala miljömyndigheten EPA.

Pruitt har bland annat sagt att han inte tror att koldioxid har varit någon märkbar faktor bakom klimatförändringen, medan forskare världen över är av annan åsikt.

Pruitt har starka kopplingar till företag som jobbar med fossila bränslen.

Det finns visserligen också personer som inte vill att USA lämnar klimatavtalet. Donald Trumps dotter och rådgivare Ivanka Trump, hennes man Jared Kushner och landets utrikesminister Rex Tillerson har talat för att USA ska hålla sig till Parisavtalet.

Ivanka Trump.
Ivanka Trump håller inte med sin far Donald. Ivanka Trump. Bild: EPA/Massimo Percossi Ivanka Trump

3. Trump har i praktiken redan börjat skrota avtalet

Under sin tid som president har Donald Trump försökt ändra USA:s linje i miljöfrågor. Att utnämna Scott Pruitt till chef för EPA är endast en åtgärd bland flera.

Scott Pruitt går genom aulan i Trump Tower i New York.
Scott Pruitt, klimatskeptiker som leder USA:s federala miljömyndighet EPA. Scott Pruitt går genom aulan i Trump Tower i New York. Bild: EPA/JOHN TAGGART / POOL Scott Pruitt,Donald Trump,Environmental Protection Agency

Trump har också skurit ner EPA:s budget med en tredjedel, vilket till och med vissa konservativa anser att är för mycket.

De utsläppsbegränsningar som den tidigare presidenten Barack Obama införde för energiproduktion baserat på kol, gas och olja har lagts på is. Dessutom har Trump-administrationen gett tummen upp för byggandet av det kontroversiella 1900 kilometer långa oljeledning Keystone XL, trots miljöorganisationernas protester.

President Donald Trump i Vita huset där han den här veckan har överlagt med sina medarbetare om hur han skall förhålla sig till klimatavtalet
Miljöfrågor stod inte högt i kurs under Trumps valkampanj. President Donald Trump i Vita huset där han den här veckan har överlagt med sina medarbetare om hur han skall förhålla sig till klimatavtalet Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,USA

Artikeln är en översättning och bearbetning av Satu Helins ursprungliga artikel