Hoppa till huvudinnehåll

Eljas Aalto har ett perfekt löpsteg för 400 meter: ”Jag har hört det jätteofta”

Eljas Aalto, IF Sibbo Vargarna
Eljas Aalto har satsat seriöst på löpningen i tre-fyra år. Eljas Aalto, IF Sibbo Vargarna Bild: Yle / Christian Vuojärvi IF Sibbo-Vargarna,friidrott,eljas aalto

IF Sibbo-Vargarnas löpartalang Eljas Aalto har siktet högt ställt inför sommarens friidrottssäsong. För att kvalificera sig för det stora målet, U23-EM i Polen, måste han putsa sitt personliga rekord på 400 meter med över en sekund.

Friidrottsförbundets kvalgräns till U23-EM är 47.40. En tuff utmaning för Aalto, vars personliga rekord är 48.56.

– Jag hoppas att jag når gränsen, men plan B är stafetten. Där har vi ganska bra chanser att nå EM.

Aaltos andra huvudmål för säsongen är Kalevaspelen. I fjol valde han att inte delta på grund av svajig form, men det kommer inte på fråga i år.

– Jag har ganska höga förväntningar i år. Jag vill komma till final på 400 och 200 meter, säger Aalto till Yle Sporten.

Lätt och ekonomiskt steg

SFI:s grenchef Petra Stenman skräder inte på orden då hon beskriver den 21-årige Aalto. Stenman säger att han har ett av de finaste 400 meters steg hon sett.

– Det tilltalar mig. Verkligen lätt och ekonomiskt. Jag tror han kan löpa mycket fort, säger hon.

Aalto blir inte överhövan förvånad då Yle Sporten berättar hur Stenman karakteriserar hans löpteknik. Han ler lite blygt och säger att han hör snarlika kommentarer ofta.

– Folk kommer och säger att det ser bra och vackert ut. Det är svårt att säga själv då det ser lite annorlunda ut på video. Men det låter bra och jag hoppas att det betyder att det är ekonomiskt att löpa som jag gör, säger han.

Försöker gå i Johan Wissmans fotspår

Yle Sporten träffar Eljas Aalto i samband med ett träningspass vid sportplanen i Nickby. Vädret är ruggigt och Aalto är den enda idrottaren som trotsar vädergudarna.

Hans tränare Taisto Olenius håller ett vakande öga på sin adept och duon kommunicerar kontinuerligt under passet. I sin långsiktiga planering har de tagit inspiration från Sverige.

– Jag har en likadan plan som Johan Wissman hade. Först vill jag göra en så bra tid som möjligt på 200 meter och sen så småningom byter jag till 400 meter för gott. Jag satsar mer på snabbhet nu, säger Aalto.

Snabbhet är bara en detalj som han måste jobba på ifall han ska nå sin potential som löpare. Men han har en klar bild över vad som krävs och följaktligen är hans replik på frågan om vilka egenskaper han bör förbättra på omedelbar.

– Uthållighet har aldrig varit en av mina styrkor. Det är en sak som jag måste satsa på i framtiden. Styrkan är en annan sak. Jag är inte så stark. Därför är jag inte heller tillräckligt snabb ännu. Jag har märkt att jag blivit snabbare då jag blivit starkare så det har fungerat väl med styrketräning tillsvidare, säger han.

Ryggskada satte stopp för längdhopparkarriären

Eljas Aalto öppnade säsongen med att löpa 200 meter på personliga rekordtiden 21.92 i tävlingar på hemmaplan i Sibbo. Hans mål är att underskrida 21.50 på distansen senare under sommaren. Nästa chans har han i samband med Karis Games på söndagen.

Att han nu satsar på löpning var inte alltid en självklarhet. Länge var längdhopp hans grej. För fem år sedan placerade han sig på sjunde plats i längd i FM för 16-åringar och det ledde till en aha-upplevelse.

– Då tänkte jag: Okej, om det går så här bra utan att träna, så hur bra kan det gå om jag börjar träna?

Ödet ville emellertid något annat. Han åkte strax därefter på en ryggskada vilket satte stopp för satsningen på längdhopp.

– Det skulle ha varit svårt att bygga upp avstampen på nytt så jag fick en idé och ville pröva på 400 meter. Det visade sig att jag har ganska bra snabbhetsuthållighet. Längdhoppet har jag glömt för länge sedan, säger Eljas Aalto.

Eljas Aalto, IF Sibbo-Vargarna

Ålder: 21 år

Studerar nationalekonomi vid Åbo Universitet.

Personliga rekord: 200 meter: 21.92, 400 meter: 48.56

Bästa idrottsminne: Min första FM-medalj (Silver på 400 meter 2014)

Förebilder: Johan Wissman och de bästa finländska löparna genom tiderna

Favoritfilmer: Komedier

Favoritmusik: Frederic Chopin, men det lyssnar jag inte på jag idrottar.

Läs också