Hoppa till huvudinnehåll

Esboborna får parkera gratis – åtminstone tillsvidare

Parkerade bilar på rad.
Arkivbild. Försöket med avgiftsbelagd parkering skjuts upp i Esbo. Parkerade bilar på rad. Bild: YLE/Stella Brunberg bilar

Esboborna kommer att få fortsätta att parkera gratis längs gatorna åtminstone tillsvidare. Tekniska nämnden i Esbo beslöt på onsdag att skjuta upp försöket med parkeringsavgifter i Hagalund, Mattby och Alberga.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade tidigare i veckan om att planerna på parkeringsavgifter upprör många bilister. Enligt Simo Grönroos (Sannf), ordförande för tekniska nämnden, är också politikerna i nämnden väldigt kritiska.

- Många var väldigt kritiska på mötet och lyfte fram att det redan nu är dyrt att åka bil. En del var beredda att helt förkasta förslaget, men vi beslöt att återremittera ärendet, säger Grönroos.

Nytt förslag till hösten

Politikerna i den nuvarande nämnden föreslår att området där parkeringsavgifter möjligtvis införs är mindre än i det ursprungliga förslaget.

Dessutom vill politikerna att den högsta avgiften är två euro per timme i stället för tre euro. Försöket med parkeringsavgifter kan bli aktuellt innan årsskiftet om nämnden godkänner det nya förslaget i höst.

- I den nuvarande nämnden hoppas vi att tjänstemännen också funderar på andra alternativ än parkeringsavgifter, säger Simo Grönroos.

Tanken med parkeringsavgifter är att bilarna inte ska stanna så länge på en och samma plats.

 • Puerto Rico följande på orkanen Marias rutt

  Guvernören befarar värsta orkanen på generationer.

  Orkanen Maria har dragit in över de Amerikanska Jungfruöarna på väg mot Puerto Rico med vindar på närmare 80 m/s. Guvernören på Puerto Rico befarar att Maria slår till med en kraft som man inte har sett på generationer.

 • Måste Åbos nya stadsdirektör kunna svenska?

  Platsannonsen nämner inga formella språkkrav.

  Åbo stad anställer ny stadsdirektör, men i arbetsannonsen nämns inga formella språkkrav. Det här har fått vissa att höja på ögonbrynen. Måste stadsdirektören i en tvåspråkig stad kunna svenska?

Läs också

 • Språkkonflikt inom församlingarna i Borgå

  De finska och de svenska ofta oense i fastighetsfrågor.

  Förslaget att sälja svenska församlingshemmet i Borgå fick språkkonflikten inom samfälligheten att blossa upp igen. "I bakgrunden var det att det svenska ska bort", säger Ingolf Lindén.

 • Långt över 100 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

  Uppemot 50 hus rasade samman enbart i Mexico City.

  Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 149. Den befaras stiga betydligt. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

 • Vart går dina skattepengar egentligen?

  Vad kostar undervisning och hälsovård för samhället?

  Våra skatter är en outsinlig källa för missnöje. Vad får man riktigt för alla skatter man betalar? Till exempel skolgång som är gratis för eleven men kostar närmare 9000 euro per år för samhället.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen