Hoppa till huvudinnehåll

Kallt väder håller algerna borta

Blågröna alger vid Savijärvi träsk.
Än så länge har inga alger observerats i Österbotten. Blågröna alger vid Savijärvi träsk. Bild: YLE/ Lone Widestam savijärvi träsk

Nu har NTM-centralen åter börjat följa med läget med de blågröna algerna. Under den här veckan har inga alger observerats i Österbotten. Detta tack vare det svala vädret.

På området som NTM-centralen i Södra Österbotten ansvarar för (de österbottniska landskapen) finns 25 fasta kontrollplatser. Av dessa ligger 15 i insjöar, till exempel Lappajärvi och Evijärvi.

I kustområdet finns nio fasta kontrollplatser och en kontrollplats i en å. Läget på kontrollplatserna följs upp varje vecka från juni till september och NTM-centralen meddelar om läget varje torsdag.

Den här veckan har inga blågröna alger observerats. På grund av det svala vädret är ytvattentemperaturerna låga i förhållande till tidpunkten.

På samma sätt som tidigare år sparas algobservationerna i webbtjänsten Järvi-meriwiki (www.jarviwiki.fi) som är öppen för alla. Det är också fritt fram för allmänheten att föra in information om algobservationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten