Hoppa till huvudinnehåll

Kina lovar att hålla fast vid klimatavtalet - riktar en pik mot Trump

Tysklands förbundskansler Angela Merkel skakar hand med Kinas premiärminister Li Keqiang.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel skakar hand med Kinas premiärminister Li Keqiang. Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Angela Merkel,Li Keqiang

Både Kina och Ryssland plockar politiska poäng i kölvattnet av den osäkerhet Donald Trumps beslut har vållat.

Kinas premiärminister Li Keqiang är just nu på besök i Tyskland och upprepar att Kina har förbundit sig till Parisavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fört diskussioner med Keqiang som upprepar att Kina och EU håller fast vid Parisavtalet även om USA skulle dra sig ur.

- Vi hoppas förstås att det här [förverkligandet av klimatavtalet] skulle ske i samarbete med de övriga länderna, säger Keqiang.

Kina: Alla länder borde delta

Kinas utrikesministerium betonar att klimatförändringen är ett globalt problem och att det krävs att alla länder deltar för att åtgärda problemet.

Både Kinas utrikesministerium och premiärministern verkar rikta en pik mot USA och president Donald Trump, trots att ingen nämndes vid namn.

Världen på spänn inför Trumps besked på torsdag kväll

Ryssland har också dragit nytta av den osäkerhet som president Trumps beslut har orsakat.

Kreml säger att Ryssland har förbundit sig till klimatavtalet även om USA möjligtvis drar sig ur och det försvagar avtalet.

President Donald Trump har lovat att på torsdag kväll finsk tid berätta vad han vill göra med klimatavtalet från Paris. Enligt förhandsuppgifter skulle USA dra sig ur avtalet.

Källor: AFP, AP, REUTERS

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel skriven av Teemu Toivola.

Läs mera:

Rökpuff eller svår smäll - det finns två motsatta omdömen om Donald Trumps miljöbomb

Det finns två helt olika sätt att se på den miljöbomb som Donald Trump väntas släppa inom kort, nämligen att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris. Omdömena varierar från att det snarast blir en rökpuff till att det blir en ordentlig smäll.