Hoppa till huvudinnehåll

Kungligt besök i Helsingfors - se dagen i bilder

Finland har förnämt besök av de nordiska kungligheterna under torsdagen. Kungligheterna träffas i Helsingfors med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Vi samlar de bästa bilderna från dagen här!

Folk som väntar på kungligheter i Helsingfors
Anna Varonen, Hanna Nuorviita, Sinikka Haaksiluoto och Helmi Suuronen har kommit från Tusby och Vanda redan klockan 9 för att få bra platser framför slottet. Varonen är 13 år gammal och har sedan hösten haft stort intresse för kungligheter så i dag har de bett ledigt från skolan för att få en chans att se hela Nordens kungligheter vinka från balkongen. Folk som väntar på kungligheter i Helsingfors Bild: Yle / Mathias Gustafsson anna varonen&hanna nuorviita sinikka haaksiluoto &helmi suuronen
En stor folkhop har samlats på Salutorget i Helsingfors för att välkomna de nordiska kungligheterna till Finland.
Hundratals personer samlades på Salutorget för att välkomna kungligheterna till Finland. En stor folkhop har samlats på Salutorget i Helsingfors för att välkomna de nordiska kungligheterna till Finland. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen politik,statsbesök,Finland 100,Presidentens slott,Sauli Niinistö,kungligheter
Försvarsmaktens representanter står med Finlands statsflagga på Salutorget i Helsingfors.
Försvarsmaktens representanter står med Finlands statsflagga på Salutorget i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa försvarsmakten,Finlands flagga,kungligheter
Det danska kungaskeppet Dannebrogen ligger för ankar vid Södra kajen i Helsingfors. Den danska och finska flaggan är hissad.
Det danska kungaskeppet Dannebrogen ligger vid Södra kajen i Helsingfors. Det danska kungaskeppet Dannebrogen ligger för ankar vid Södra kajen i Helsingfors. Den danska och finska flaggan är hissad. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Kungaskeppet Dannebrogen,Margrethe II av Danmark,Finland 100

Solen sken när de första gästerna anlände till presidentens slott. Först i omvänd protokollordning var Islands president Guðni Jóhannesson som besöker Finland för första gången.

President Sauli Niinistö överräcker en blombukett till Eliza Jean Reid, fru till Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson.
Islands president Guðni Jóhannesson med fru Eliza Jean Reid hälsar på presidentparet. President Sauli Niinistö överräcker en blombukett till Eliza Jean Reid, fru till Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Guðni Jóhannesson,eliza jean reid
Islands presidentpar Guðni Thorlacius Jóhannesson och Eliza Jean Reid tillsammans med Finlands presidentpar.
Det isländska presidentparet Eliza Jean Reid och Guðni Thorlacius Jóhannesson lyssnar på Islands nationalsång med Finlands presidentpar. Islands presidentpar Guðni Thorlacius Jóhannesson och Eliza Jean Reid tillsammans med Finlands presidentpar. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Guðni Jóhannesson,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,eliza jean reid
Det isländska och det finländska presidentparen poserar utanför presidentens slott.
Det isländska och det finländska presidentparen poserar utanför presidentens slott. Bild: Timo Korhonen/All Over Press Presidentens slott,Finland 100,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Guðni Jóhannesson,eliza jean reid
Kung Harald V av Norge och drottning Sonja anländer till presidentens slott.
Kung Harald V och drottning Sonja anländer till presidentens slott. Kung Harald V av Norge och drottning Sonja anländer till presidentens slott. Bild: All over press/ Timo Korhonen Finland 100,Harald V av Norge,Sonja av Norge,Presidentens slott,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,statsbesök,kungligheter
Drottning Sonja av Norge och fru Jenni Haukio går på röda mattan utanför presidentslottet.
Drottning Sonja av Norge och fru Jenni Haukio på röda mattan. Drottning Sonja av Norge och fru Jenni Haukio går på röda mattan utanför presidentslottet. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Jenni Haukio,Sonja av Norge
Från vänster: Drottning Sonja av Norge, kung Harald V av Norge, president Sauli Niinistö, fru Jenni Haukio.
Kung Harald V och drottning Sonja lyssnar på Norges nationalsång utanför presidentens slott. Från vänster: Drottning Sonja av Norge, kung Harald V av Norge, president Sauli Niinistö, fru Jenni Haukio. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Harald V av Norge,Sonja av Norge

Gardets musikkår stod för musiken då kungligheterna anlände. Varje lands nationalsång spelades vid ankomsten.

Kung Carl XVI Gustaf och president Sauli Niinistö skakar hand med varandra.
Kung Carl XVI Gustaf skakar hand med president Sauli Niinistö. Kung Carl XVI Gustaf och president Sauli Niinistö skakar hand med varandra. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Carl XVI Gustaf,Sauli Niinistö
Drottning Silvia och fru Jenni Haukio går på röda mattan utanför presidentslottet i Helsingfors.
Sveriges drottning Silvia och fru Jenni Haukio på röda mattan. Drottning Silvia och fru Jenni Haukio går på röda mattan utanför presidentslottet i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Drottning Silvia,Jenni Haukio
Det svenska kungaparet tillsammans med det finlänska presidentparet utanför presidentens slott.
Sveriges kung, Carl XVI, och drottning Silvia står bredvid president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio utanför presidentens slott på torsdagen. Det svenska kungaparet tillsammans med det finlänska presidentparet utanför presidentens slott. Bild: All over press/ Timo Korhonen Finland 100,Sauli Niinistö,Presidentens slott,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Jenni Haukio,statsbesök,kungligheter
Drottning Margrethe II av Danmark iklädd röd dräkt tar emot en blombukett av president Sauli Niinistö utanför presidentens slott i Helsingfors.
Drottning Margrethe II av Danmark tar emot en blombukett av president Sauli Niinistö utanför presidentens slott i Helsingfors. Drottning Margrethe II av Danmark iklädd röd dräkt tar emot en blombukett av president Sauli Niinistö utanför presidentens slott i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Margrethe II av Danmark,Sauli Niinistö
Margrethe II av Danmark tillsammans med presidentparet utanför presidentens slott.
Drottning Margrethe II av Danmark utanför presidentens slott. Margrethe II av Danmark tillsammans med presidentparet utanför presidentens slott. Bild: All over press/ Timo Korhonen Finland 100,Presidentens slott,Drottning Margareta,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,statsbesök,kungligheter

Precis då kungligheterna skulle vinka från presidentslottets balkong började ett iskallt duggregn ösa ner. Det regnade och blåste så hårt i Yles sändning att reportern hade svårt att hålla i paraplyet.

De nordiska ländernas statsledare på presidentlottets balkong.
I iskallt duggregn radade kungligheterna upp sig på balkongen på presidentens slott. De nordiska ländernas statsledare på presidentlottets balkong. Bild: All over press/ Timo Korhonen kungligheter,flaggor,Norden,Finland 100,Presidentens slott,statsbesök,Harald V av Norge,Sonja av Norge,Drottning Margareta,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Guðni Jóhannesson,balkonger,eliza jean reid
De nordiska kungligheterna står på presidentslottet balkong och vinkar till publiken i Helsingfors.
De nordiska kungligheterna står på presidentslottet balkong och vinkar till publiken i Helsingfors. Bild: Lehtikuva kungligheter,Harald V av Norge,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Margrethe II av Danmark
Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia står på presidentslottets balkong tillsammans med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia står på presidentslottets balkong tillsammans med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia står på presidentslottets balkong tillsammans med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Jenni Haukio,Sauli Niinistö
Kung XVI Gustaf och drottning Silvia vinkar från balkongen på presidentens slott.
Kung XVI Gustaf och drottning Silvia vinkar från balkongen på presidentens slott. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Drottning Silvia,Carl XVI Gustaf
De kungliga gästerna från Norden står uppradade utanför Helsingfors.
Norges kungapar Harald V och Sonja, drottning Margrethe II av Danmark, president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, Islands president Guðni Jóhannesson med fru Eliza Jean Reid och Sveriges kung, Carl XVI, och drottning Silvia. De kungliga gästerna från Norden står uppradade utanför Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Harald V av Norge,Margrethe II av Danmark,Sonja av Norge,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Guðni Jóhannesson,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,eliza jean reid
De nordiska kungligheterna promenerar ut från presidentens slott på röda mattan.
De nordiska kungligheterna promenerar ut från presidentens slott på röda mattan. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Harald V av Norge,Margrethe II av Danmark,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Guðni Jóhannesson,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,eliza jean reid

Efter att kungligheterna samlades i presidentslottet promenerade de till Helsingfors stadshus för lunch.

Sveriges drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf i närbild utanför presidentens slott.
Sveriges drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf. Sveriges drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf i närbild utanför presidentens slott. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Drottning Silvia,Carl XVI Gustaf
President Sauli Niinistö och Drottning Margareta bland folkmassorna på Norra Esplanaden.
Drottning Margarethe II av Danmark och president Sauli Niinistö bland folkmassorna på Norra Esplanaden. President Sauli Niinistö och Drottning Margareta bland folkmassorna på Norra Esplanaden. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Sauli Niinistö,Drottning Margareta,statsbesök
De kungliga gästerna från Norden promenerar på Norra esplanaden i Helsingfors med Salutorget i bakgrunden.
De kungliga gästerna från Norden promenerar på Norra esplanaden i Helsingfors med Salutorget i bakgrunden. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Margrethe II av Danmark,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Guðni Jóhannesson,eliza jean reid
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf promenerar och vinkar till publiken på Salutorget i Helsingfors.
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf promenerar och vinkar till publiken på Salutorget i Helsingfors. Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf promenerar och vinkar till publiken på Salutorget i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Aleksi Tuomola Drottning Silvia,Carl XVI Gustaf
De nordiska kungligheterna vinkar från stadshusets balkong. Från vänster i bilden det isländska presidentparet, fru Eliza Jean Reid och president Guðni Jóhannesson, fru Jenni Haukio, drottning Margrethe II av Danmark och president Sauli Niinistö.
De nordiska kungligheterna vinkar från stadshusets balkong. Från vänster i bilden det isländska presidentparet, fru Eliza Jean Reid och president Guðni Jóhannesson, fru Jenni Haukio, drottning Margrethe II av Danmark och president Sauli Niinistö. De nordiska kungligheterna vinkar från stadshusets balkong. Från vänster i bilden det isländska presidentparet, fru Eliza Jean Reid och president Guðni Jóhannesson, fru Jenni Haukio, drottning Margrethe II av Danmark och president Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Guðni Jóhannesson,Jenni Haukio,Margrethe II av Danmark,Sauli Niinistö

Efter lunchen i Helsingfors stadshus blev det ett besök på Hanaholmens kulturcentrum med anledning av återinvigningen för kulturcentret för Sverige och Finland.

De nordiska kungligheterna står uppradade för fotografering på Hanaholmens kulturcentrum.
Kungligheterna poserar på Hanaholmens kulturcentrum. De nordiska kungligheterna står uppradade för fotografering på Hanaholmens kulturcentrum. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa Harald V av Norge,Margrethe II av Danmark,Sonja av Norge,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Guðni Jóhannesson,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,eliza jean reid
Närbild av drottning Margrethe II av Danmark iklädd röd dräkt och röd hatt då hon småler.
Drottning Margrethe II av Danmark. Närbild av drottning Margrethe II av Danmark iklädd röd dräkt och röd hatt då hon småler. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa Margrethe II av Danmark
Det norska kungaparet och Islands president Guðni Jóhannesson står och tittar rakt fram.
Det norska kungaparet, kung Harald V och drottning Sonja, och Islands president Guðni Jóhannesson på Hanaholmen. Det norska kungaparet och Islands president Guðni Jóhannesson står och tittar rakt fram. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa Harald V av Norge,Sonja av Norge,Guðni Jóhannesson
Det svenska kungaparet, det finska presidentparet och Danmarks drottning sitter på första raden i Hanaholmens kulturcentrums auditorium.
Det svenska kungaparet, det finska presidentparet och Danmarks drottning sitter på första raden i Hanaholmens kulturcentrums auditorium. Det svenska kungaparet, det finska presidentparet och Danmarks drottning sitter på första raden i Hanaholmens kulturcentrums auditorium. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Margrethe II av Danmark
Drottning Margrethe vid Sibeliusmonumentet i Helsingfors, där Tapiolakören uppträdde för gästerna den 1 juni 2017.
Drottning Margrethe vid Sibeliusmonumentet i Helsingfors, där Tapiolakören uppträdde för gästerna. Drottning Margrethe vid Sibeliusmonumentet i Helsingfors, där Tapiolakören uppträdde för gästerna den 1 juni 2017. Bild: All Over Press / Mauri Ratilainen Margrethe II av Danmark,drottningar,Sibeliusmonumentet,Helsingfors,Finland 100,körer,Tapiolakören
Kungligheterna och presidenterna i Presidentens slott före middagen den 1 juni 2017.
Kungligheterna och presidenterna i Presidentens slott före middagen. Kungligheterna och presidenterna i Presidentens slott före middagen den 1 juni 2017. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto kungligheter,Norge,Sverige,Danmark,Finland,presidenter,Presidentens slott,Helsingfors,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Drottning Silvia,Carl XVI Gustaf,Harald V av Norge,Island,Finland 100
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia före middagen på Presidentens slott den 1 juni 2017.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia före middagen på Presidentens slott. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia före middagen på Presidentens slott den 1 juni 2017. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,kungligheter,Sverige,Presidentens slott,Helsingfors,Finland 100
Glada miner när kung Harald skakar hand med president Martti Ahtisaari på Presidentens slott den 1 juni 2017.
Glada miner när kung Harald skakar hand med president Martti Ahtisaari. Glada miner när kung Harald skakar hand med president Martti Ahtisaari på Presidentens slott den 1 juni 2017. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto Martti Ahtisaari,Harald V av Norge,kungligheter,presidenter,Drottning Silvia,Helsingfors,Presidentens slott
Kung Harald skakar hand med president Tarja Halonen, drottning Silvia med med Pentti Arajärvi.
Kung Harald skakar hand med president Tarja Halonen, drottning Silvia med med Pentti Arajärvi. Kung Harald skakar hand med president Tarja Halonen, drottning Silvia med med Pentti Arajärvi. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto Tarja Halonen,presidenter,kungligheter,Carl XVI Gustaf,Drottning Silvia,Pentti Arajärvi,Helsingfors,Presidentens slott
Festmiddag på Presidentens slott i Helsingfors den 1 juni 2016.
Festmiddag på Presidentens slott i Helsingfors den 1 juni 2016. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto kungligheter,presidenter,Presidentens slott,Helsingfors,Finland 100,middag,festmiddag
Kung Carl Gustaf konverserar med fru Jenni Haukio vid middagen på Presidentens slott den 1 juni 2017.
Kung Carl Gustaf konverserar med fru Jenni Haukio vid middagen på Presidentens slott. Kung Carl Gustaf konverserar med fru Jenni Haukio vid middagen på Presidentens slott den 1 juni 2017. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto Jenni Haukio,Carl XVI Gustaf,Presidentens slott,Helsingfors,middag,Finland 100
Drottning Silvia diskuterar med president Martti Ahtisaari vid middagen i Presidentens slott i Helsingfors den 1 juni 2017.
Drottning Silvia diskuterar med president Martti Ahtisaari. Drottning Silvia diskuterar med president Martti Ahtisaari vid middagen i Presidentens slott i Helsingfors den 1 juni 2017. Bild: All Over Press / Timo Korhonen Martti Ahtisaari,Drottning Silvia,Presidentens slott,Helsingfors,middag,Finland 100

Läs mera:

Sverige gratulerar Finland med forskartjänster - kungen nämnde också Koivisto och ishockey i sitt tal

Kung Carl XVI Gustaf höll tal på kulturcentret Hanaholmen under återinvigningen för kulturcentret för Sverige och Finland på torsdagen. Kungen gratulerade 100-åriga Finland och gav Finland två gåvor.

Läs mera:

Frågesport: Vad kan du om de nordiska kungahusen?

Vi undrar vad du kan om de nordiska kungligheterna? Har du stenkoll på blåblodigheten, vet du vem som är släkt med vem? Här har du fem frågor att knäcka.

Läs också