Hoppa till huvudinnehåll

Kuppis fågelpark öppnar efter fågelinfluensakarantänen

Staket kring fågelparken i Kuppisparken en solig dag.
Fågelparken i Kuppisparken väntar på de första fåglarna. Staket kring fågelparken i Kuppisparken en solig dag. Bild: Yle/ Nora Engström fågelparken i åbo

På torsdag den 1 juni släpps fåglar ut igen efter vinterns fågelinfluensakarantän. I fågelparken i Kuppis släpps ett hundratal fåglar, som gäss, hönor, dvärghönor, myskänder, fasaner och duvor ut igen.

Senare kommer också pärlhöns, bara de kommer ur sin karantän. I år kommer det dessutom att finnas en grann påfåglelhane i parken.

- Åbobor hade hoppats på flera färggranna påfågelhanar, men de är så revirbenägna att det får räcka med en hane och ett antal påfågelhonor, förklarar djurskötare Ville Roivainen.

Många av fåglarna bygger också bo i Kuppisparken.

Skylt på ett staket där det står förbjudet att mata djuren.
Skylt på ett staket där det står förbjudet att mata djuren. Bild: Yle/ Nora Engström kuppisparken i åbo

Jord- och skogsbruksministeriet beslutade efter höstens fågelinfluensafall hos vilda fåglar att allt fjäderfä under tiden 1.12.2016 - 31.5.2017 skulle skyddas mot kontakter med vilda fåglar.

I Finland påträffades under vintern och våren 16 fåglar med H5N8-fågelinfluensa. Nio havsörnar, viggar, berguvar och påfåglar hittades på Åland. En sjuk vigg hittades i Nagu, en havsörn i Kimito och de återstående fem havsörnarna på olika håll i Satakunta.

Fåglarna måste antingen hållas inomhus eller så skulle området där de vistades utomhus skyddas med till exempel ett tillräckligt tätt nät.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland