Hoppa till huvudinnehåll

Rehula gav otydliga svar om Vasa centralsjukhus

Två personer i riksdagens plenisal.
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) satt i ministerbåset då Vasa centralsjukhus debatterades i riksdagen. I talarpodiet Thomas Blomqvist (SFP). Två personer i riksdagens plenisal. Bild: Yle/ AG Karlsson juha rehula, thomas blomqvist

En ensam Juha Rehula satt med allvarlig min i ministerbåset då debatten om medborgarinitiativet för en omfattande jour på Vasa centralsjukhus fortsatte i riksdagen.

Familje- och omsorgsminister Rehula (C) kritiserades hårt för att han inte var på plats då debatten inleddes för två veckor sedan. Nu var han närvarande.

- Jag uppskattar storligen att ministern är på plats då behandlingen av ärendet fortsätter, sa Maria Tolppanen (SDP), som inledde torsdagens debatt.

Tolppanen sa att Vasa centralsjukhus är det enda genuint tvåspråkiga sjukhuset i landet, och betonade vikten av språket.

- Jo det är sant att alla kan snacka skolsvenska, men det räcker inte. Det är bara så.

vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus. vasa centralsjukhus Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Vasa centralsjukhus

Varför inte sätta med Vasa på listan?

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson upprepade argumenten som talar för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Henriksson frågade Juha Rehula varför regeringen envisas med att inte låta Vasa ha omfattande jour, om det stämmer att inget förändras i Vasa, vilket varit ett av argumenten.

- Varför sätter man då inte till landskapet Österbotten och Vasa centralsjukhus med de andra 12 landskapen och centralsjukhusen som ges fulljourstatus i den nya lagstiftningen?

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson på riksdagens frågetimme den 1 juni 2017.
Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juni. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson på riksdagens frågetimme den 1 juni 2017. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,politiker i Finland,Vasa centralsjukhus,riksdagens frågetimme

Kristdemokraternas Peter Östman upprepade också han argument som talar för Vasa. Östman nämnde befolkningsunderlaget och språket.

- Jag betvivlar att man hittar ett tillräckligt antal vårdare som förmår betjäna på svenska på en sådan ort som Seinäjoki, där den finskspråkiga befolkningen är i stor majoritet.

Språkets betydelse ifrågasattes

Sannfinländarnas Jani Mäkelä fick fart på debatten då han sa att argumentet om språkliga rättigheter inte håller. Det läses ju svenska i skolorna i Finland, sa Mäkelä.

- Har de här studierna nu ingen betydelse, undrade Mäkelä.

Anna-Maja Henriksson uppmanade Mäkelä att bekanta sig med lagen och grundrättigheterna.

Efter drygt en timmes debatt upprepade Henriksson för tredje gången sitt önskemål om att Juha Rehula ska säga något.

Rehula trädde till slut fram

Till slut stegade familje- och omsorgsminister Juha Rehula upp i talarpodiet.

Rehula sa att alla sjukhus är i förändring och att det inför framtiden är centralt hur väl landets sjukhus samarbetar.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula i riksdagen den 1 juni 2017.
Juha Rehula i riksdagen den 1 juni. Familje- och omsorgsminister Juha Rehula i riksdagen den 1 juni 2017. Bild: Lehtikuva Juha Rehula,Centern i Finland,politiker,Vasa centralsjukhus,omsorgsminister juha rehula

Han försäkrade att Vasa centralsjukhus är ett mångsidigt sjukhus också i framtiden.

- De tiotals fall som Vasa inte kan ta hand om, sköts annanstans.

Beskyllde förespråkare för felaktiga argument

Rehula sa att lagen inte hindrar Vasa centralsjukhus från att utvecklas, och beskyllde en del debattörer för att ha kommit med argument som inte stämmer överens med verkligheten.

- Vad menar jag med detta? Det finns i Vasa, också i fortsättningen, ett joursjukhus med många specialiteter.

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,Vasa,sjukhus,vcs

Till slut tangerade Rehula också frågan om hur man valt just de 12 sjukhusen som tillåts ha omfattande jour i framtiden.

- Kriterierna hittas i regeringens proposition, där man slagit fast kriterierna enligt vilka sjukhusen namngetts i lagen, var Rehulas svar.

Rehulas svar ansågs inte vara speciellt uttömmande.

Debatten i riksdagen avslutades och medborgarinitiativet remitterades till social- och hälsovårdsutskottet.