Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo förbereder sig för oroligt skolavslutningsveckoslut

ingången till kungsvägens skola/nickby hjärta i sibbo
Sibbo vill skydda sin egendom med väktare under lördagsnatten. ingången till kungsvägens skola/nickby hjärta i sibbo Bild: Yle/Stefan Härus kungsvägens skola,Nickby,Sibbo

Sibbo har anställt väktare för att skydda kommunens egendom i Nickby och Söderkulla under skolavslutningskvällen. I Lovisa litar kommunen på att det räcker med övervakningskameror.

Sibbo kommun har ansett sig vara tvungna att ta till väktare för att polisen inte patrullerar tillräckligt i området.

- Polisen har begränsade resurser, medan väktare kan vara på plats hela tiden, säger kommunens tekniska disponent Ossi Hartikainen.

Poliskommissarie Freddie Cederlund säger å sin sida att den har tillräckligt med resurser för bevakning.

Bra erfarenheter från ifjol

Sibbo kommer andra året i rad att anställa väktare som ska vara på plats hela kvällen och natten vid skolcentren i Nickby och Söderkulla.

- Det gav ett bra resultat i fjol, säger Ossi Hartikainen.

I Söderkulla bevakar väktare både Sipoonlahden koulu och skolcentret. I Nickby är det området kring Nickby hjärta och Lukkarin koulu som bevakas.

Sipoonlahden koulu i Sibbo, Söderkulla
Området kring Sipoonlahden koulu specialbevakas. Sipoonlahden koulu i Sibbo, Söderkulla Bild: Yle/Sune Bergström sipoonlahden koulu

Efter att biblioteket flyttade till den tidigare skolmatsalen i Sipoonjoen koulu har ungdomar också börjat samlas utanför biblioteket.

Husägare har uppmanats skydda fönster

Ägaren till det hus som vandaliserades vid Stora Byvägen 10 tidigare i maj har enligt egen utsago utmanats ta till åtgärder för att skydda sin egendom under skolavslutningsveckoslutet.

Ägaren hade varit i kontakt med en anställd vid Sibbo kommun som hade rekommenderat fanerskivor för fönstren och att ta bort stegar.

Gammalt stort trähus.
Ägaren till det här obebodda huset har uppmanats sätta faner för fönstren. Gammalt stort trähus. Bild: Yle/Mikael Kokkola Nickby,villa soltuna

De säkerhetsvakter som finns närvarande vid Nickby hjärta har enligt disponent Hartikainen i uppgift att i första hand bevaka kommunens egendom, men han tror nog att de kontaktar polisen om de upptäcker någonting skumt som pågår i grannfastigheterna.

Fastigheten vid Stora Byvägen 10 finns alldeles intill skolcentret i Nickby och är för tillfället obebodd.

Flera poliser på jobb

Poliskommissarie Freddie Cederlund som planerar patrulleringen under veckoslutet säger att polisen är väl förberedd inför veckoslutet.

Cederlund intygar att han har tagit in tillräckligt med poliser på jobb för att resurserna ska räcka till för att övervaka de ställen där ungdomar brukar samlas på skolavslutningsveckoslutet.

Kommissarie Freddie Cederlund
Kommssarie Freddie Cederlund har tagit in flera på jobb under skolavslutningsveckoslutet. Kommissarie Freddie Cederlund Bild: Yle/Carmela Walder Freddie Cederlund,borgåpolisen

Cederlund nämner Plagen och Skeppsbroområdet i Lovisa och Borgbacken, Maren, Pepotgropen och kring minigolfbanan i Borgå.

Polisen räknar också med att ungdomar samlas i Kalkstrand och i Molnträsk i Sibbo.

- Vi eftersträvar att fördela resurserna så jämnt som möjligt mellan de här olika ställena, säger han.

Polisen kritiserar inte det att Sibbo har gått in för att anställa egna väktare, utan välkomnar all extra hjälp med övervakandet.

- Det är helt förståeligt att Sibbo sätter in tilläggsresurser.

Cederlund ser våldsspiralen och ofoget i Sibbo som oroväckande.

- Det krävs samarbete mellan olika instanser för att få trenden att vända i Sibbo.

Övervakningskameror räcker i Lovisa

I Lovisa satsar kommunen inte på att anställa extra väktare under skolavslutningsveckoslutet.

- Vi har inte sett behov för det, säger lokalitetschefen Antti Kinnunen.

Han har inte ens hört att Lovisa i något skede skulle ha diskuterat att ta in väktare för att övervaka stadens fastigheter.

myllyharjun lukio i lovisa
Finska gymnasiet Myllyharjun lukio i Lovisa. myllyharjun lukio i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus gymnasiet myllyharju

Ungdomar brukar under veckosluten samlas vid det finska skolcentret i Lovisa. Ibland har det varit lite skräpigt på måndagarna, men allting har enligt Kinnunen gått lugnt till där.

Vid skolcentret finns övervakningskameror och belysning. Kinnunen tycker att det räcker som övervakning.

Vandalism vid finska skolcentret i Lovisa
För några år sedan förstördes bänkar i skolcentret i Lovisa. Bilden är från 2014. Vandalism vid finska skolcentret i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder finska skolcentret

Lovisa samlar unga till konsert

Lovisa satsar i år på att sätta sina resurser på en konsert för de unga i parken intill Skeppsbron. Frivilliga och Lovisas egen personal kommer att finnas på plats under School is out-konserten.

Polisen kommer enligt fritidsdirektör Leif Eriksson också att finnas på plats på konserten.

- Samarbetet med polisen har fungerat bra under planeringen av lördagskvällens konsert, säger Eriksson.