Hoppa till huvudinnehåll

Slut på långvarig regeringskris i Makedonien - Zaev blir ny premiärminister

Zoran Zaev har utsetts till premiärminister i Makedonien.
Socialdemokraternas ledare Zoran Zaev jublade då han lämnade parlamentet sent i går kväll Zoran Zaev har utsetts till premiärminister i Makedonien. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI Zoran Zaev,Nordmakedonien

Den långvariga regeringskrisen i Makedonien är över efter att socialdemokraten Zoran Zaev utsågs till premiärminister sent på tisdag kväll.

Parlamentet godkände Zaev med knapp majoritet - han stöddes av 62 av de 120 ledamöterna i parlamentet.

Landet tvingades till nyval i december i fjol efter att det styrande kristdemokratiska partiet VMRO-DPMNE åkt fast för omfattande avlyssning av politiska motståndare och journalister.

Konflikten mellan de konservativa och oppositionen om bland annat avlyssningsskandalen hade pågått i två år, men parlamentsvalet i december ledde ändå inte till någon lösning.

De konservativa kristdemokraterna som leds av den omstridde förre premiärministern Nikola Gruevski vann valet knappt, men lyckades inte bilda regering.

Albaner spelade avgörande roll

Partier som representerar den albanska minoriteten var i vägmästarställning - de stödde hellre socialdemokraterna än högern.

Gruevskis partikamrat, president Gjorge Ivanov vägrade till en början att utse Zaev till regeringsbildare eftersom han lovade att verka för att stärka det albanska språkets ställning, något som presidenten motsatte sig.

Presidenten var till slut tvungen att böja sig efter våldsamma protester och hårda påtryckningar från omvärlden.

Makedonien har fått en ny regering.
Åtta av 25 ministrar i den nya regeringen kommer från albanska partier som kräver förstärkta minoritetsrättigheter Makedonien har fått en ny regering. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI Nordmakedonien,Regeringen Sipilä,Zoran Zaev

Det var den etniskt albanska talmannen Talat Xhaferi som meddelade om parlamentets beslut på onsdagskvällen.

- Jag slår fast att parlamentet har godkänt Makedoniens nya regering, sa Xhaferi. Utnämningen av Xhaferi till talman för drygt en månad sedan ledde till att omkring 200 upprörda nationalister stormade parlamentet.

Albanernas rättigheter förstärks

Relationerna mellan albaner och majoritetsbefolkningen har länge varit spänt efter att konflikten i grannlandet Kosovo spillde över till Makedonien år 2001.

Upp till en tredjedel av Makedoniens två miljoner invånare är etniska albaner och minoritetens rättigheter var en viktig fråga i de utdragna regeringsförhandlingarna.

Albanska partier får nu åtta av de 25 platserna i regeringen och de kan ge mer eftertryck åt sina krav på att albanskan blir ett officiellt språk i Makedonien.

Talmannen Xhaferi underströk vikten av albanernas krav då han inledde gårdagens session på albanska. Han gick snabbt över till makedonska "tills ett annat språk antas av parlamentet".

- Vi lovar att verka för att alla språk tillämpas på ett adekvat sätt, försäkrade i sitt tacktal i parlamentet.

Vill med i EU och Nato

Zaev lovade också att arbeta för Makedoniens medlemskap i både EU och Nato, något som de konservativa har motsatt sig.

- Vårt mål är medlemskap i Nato och EU inom så kort tid som möjligt, sade Zoran Zaev då han presenterade sin nya regering.

Grekland lade in sitt veto mot Makedoniens Nato-medlemskap år 2008 på grund av tvisten om landets namn. Grekland anser att Makedonien inte borde ha samma namn som det nordligaste landskapet i Grekland.