Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraterna näst största partiet i Sverige - går om Moderaterna i väljarmätning

Jimmie Åkesson med lila kravatt och en mikrofon framför munnen.
Jimmie Åkesson med lila kravatt och en mikrofon framför munnen. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Jimmie Åkesson,Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har större stöd bland svenska väljare än Moderaterna. Det visar dagens partisympatiundersökning från Statistiska Centralbyrån.

Sverigedemokraterna (SD) får 18,4 procent av svenskarnas stöd mot 18,1 procent för Moderaterna (M). Moderaterna har tappat 4,7 procentenheter av sitt stöd sedan Statistiska Centralbyråns (SCB) mätning i november i fjol. Stödet för SD har ökat med 0,9 procentenheter.

En del politiska bedömare påpekar att om man räknar med felmarginaler så är det i praktiken dött lopp mellan M och SD, men SD:s andra plats i opinionsmätningen väcker ändå stor uppmärksamhet i Sverige.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller vårtal på Långholmen 6.5.2017.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller vårtal på Långholmen 6.5.2017. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller vårtal på Långholmen 6.5.2017. Bild: TT / Lehtikuva Sverigedemokraterna

SCB:s mätning brukar respekteras extra mycket eftersom den har ovanligt stort underlag och har gjorts löpande ända sedan 1972 två gånger om året.

Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val idag.

Socialdemokraterna klar etta och går framåt

Stefan Löfven, oktober 2016.
Stefan Löfven leder Sveriges största parti Socialdemokraterna. Stefan Löfven, oktober 2016. Bild: All Over Press Stefan Löfven

Socialdemokraterna har klar ledning i SCB:s mätning och får 31,1 procent av svenskarnas stöd. En ökning med 1,9 procentenheter sedan november i fjol.

Centerpartiet går ännu starkare framåt och får 11,3 procent av stödet i väljarmätningen. Det är en ökning med 4,2 procent jämfört med november.

Vänsterpartiet backar med 1,4 procentenheter till 6,3 procent.

Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent.

Liberalerna får oförändrat 5 procent. Kristdemokraterna är kvar under riksdagsspärren med 3,2 procent.

Övriga partier, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar vid 2,2 procent.

Kris inom Moderaterna

SCB:s mätning bekräftar det ras för Moderaterna som flera andra opinionsmätningar har pekat på under våren, så dagens resultat är inte överraskande.

Nedgången för Moderaterna har pågått länge, men efter partiledaren Anna Kinberg Batras utspel i januari, om att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen, har nedgången blivit extra tydlig.

I det här krisläget har Moderaterna börjat diskutera partiledarfrågan. På onsdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att Anna Kinnberg Batra ska avgå.

Anna Kinberg Batra på besök i Helsingfors 13.4.2015
Anna Kinberg Batra på besök i Helsingfors 13.4.2015 Anna Kinberg Batra på besök i Helsingfors 13.4.2015 Bild: Lehtikuva Anna Kinberg Batra

Svenska medier har intervjuat flera anonyma källor inom partiet som stöder tanken på partiledarbyte, men Kinnberg Batra backas också upp av flera centrala partikollegor.

Källor: TT, SR, Aftonbladet

Läs också