Hoppa till huvudinnehåll

Trump ger besked om sitt klimatbeslut i kväll - får redan mothugg världen över

President Donald Trump i Vita huset där han den här veckan har överlagt med sina medarbetare om hur han skall förhålla sig till klimatavtalet
President Donald Trump i Vita huset där han den här veckan har överlagt med sina medarbetare om hur han skall förhålla sig till klimatavtalet President Donald Trump i Vita huset där han den här veckan har överlagt med sina medarbetare om hur han skall förhålla sig till klimatavtalet Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,USA

USA:s president Donald Trump skall vid tiotiden i kväll meddela om han tänker riva upp avtalet om klimatförändring som 195 länder undertecknade i Paris år 2015.

Trump har inte ännu sagt vad han anser men mycket tyder på att han kommer att fullfölja sitt vallöfte om att USA bör lämna Parisavtalet.

Medier i USA har under den gångna veckan avslöjat läckor från presidentens närmaste krets som tyder på att Trump redan har beslutat att säga upp avtalet som hans föregångare Barack Obama drev på som ett viktigt steg för att motverka klimatförändring.

Delade åsikter i Vita huset

Webbsajten Axios och tv-kanalen CNN hävdar nu att Trump vill utse en intern arbetsgrupp som skall finslipa beslutet om hur USA lösgör sig från avtalet.

I arbetsgruppen ingår också klimatskeptikern Scott Pruitt som leder miljöministeriet EPA.

Pruitt och Vita husets strategichef Steve Bannon hör till de medarbetare som allra kraftigast har pläderat för att USA säger upp Parisavtalet.

Utrikesminister Rex Tillerson, energiminister Rick Perry och dottern Ivanka Trump lär höra till dem som har talat för avtalet, enligt olika medier.

Ivanka arrangerade också ett möte i Vita huset mellan Trump och den förre vicepresidenten och klimataktivisten Al Gore.

Vi försökte förklara Parisavtalet för Trump i klara, enkla meningar― Jean-Claude Juncker

USA har näst efter Kina de största koldioxidutsläppen i världen. USA förbinder sig enligt Parisavtalet att minska sina utsläpp med mellan 26 och 28 procent fram till år 2025, jämfört med utsläppen år 2005.

Kina och Tyskland fyller tomrum

Nicaragua och Syrien är de enda länderna i världen som inte har undertecknat avtalet.

Kina och EU lovar nu lovat att spela en ledande roll i försöken att se till att avtalet efterlevs även om USA säger upp det för sin del.

EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete säger att EU och Kina "arbetar tillsammans för att världen skall gå över till ren energi."

- Ingen borde lämnas efter, men Kina och EU har beslutat att gå vidare. Vårt framgångsrika samarbete i frågor som utsläppshandel och ren teknologi börjar bära frukt. Nu är det dags att befästa dessa band för en ambitiös klimatpolitik, säger Cañete

Kritik av omvärlden

I USA vill en klar majoritet att USA håller sig kvar inom avtalet enligt opinionsmätningar och Trump väntas få hård kritik vad han än beslutar sig för.

Trump har redan fått hård kritik världen över för sitt väntade beslut.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade i ett tal i New York att det är viktigt att de ledande utsläppsländerna följer avtalet medan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker betvivlar att Trump förstår avtalet på ett "heltäckande sätt."

Jean-Claude Juncker
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tror inte att Trump förstår kimatavtalet Jean-Claude Juncker Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ Jean-Claude Juncker,Europeiska kommissionen

Juncker sade att EU-ledarna förra veckan försökte förklara Parisavtalets villkor för Trump "i klara, enkla meningar."

Trump trodde enligt Juncker att han kan lösgöra sig från avtalet omedelbart trots att processen kan ta flera år.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog säger i New York att det skulle vara en besvikelse för hela världen och skada amerikanska intressen om USA lämnar avtalet.

Enligt Skoog skulle USA:s intressen också skadas inom FN och andra multilaterala förhandlingsprocesser.

Sverige är som bäst medlem av FN:s säkerhetsråd.

Källor: Reuters, AP, Guardian, CNN, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes