Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Daghem ska anmäla vaccinvägrare

En läkare som sprutar in vaccin, genom en spruta, in i armen på en patient.
En läkare som sprutar in vaccin, genom en spruta, in i armen på en patient. Bild: All Over Press sprutor,sjukhus,vaccinering,vaccin,mediciner,hälsa,sjukvård,läkemedel,läkare,patienter,patient,apotek,nålar

I Tyskland vill man sätta mer press på föräldrar som inte vaccinerar sina barn. Enligt en ny lag ska daghemmen i framtiden rapportera om föräldrar som inte deltar i obligatorisk vaccinrådgivning.

Det är framför allt de allt fler fallen av mässling som oroar den tyska regeringen.

Under årets första fyra månader har redan över 400 fall av mässling rapporterats, vilket är betydligt mer än under hela fjolåret.

Den tyska förbundsdagen väntas därför i dag godkänna en lag som ska sätta mer press på föräldrarna.

Enligt förslaget ska daghemmen i framtiden vara tvungna att vända sig till hälsovårdsmyndigheterna om föräldrarna inte kan intyga att de har deltagit i den sedan år 2015 obligatoriska vaccinrådgivningen.

Om föräldrarna trots uppmaningar fortfarande vägrar att delta i rådgivningen kan det bli böter på upp till 2 500 euro.

Obligatorisk vaccinering diskuteras

Lagändringen väntas bli godkänd i parlamentet, men om den går igenom i förbundsrådet där de tyska delstaterna sitter representerade är oklart. Där heter det att lagen kan skada förtroendet mellan föräldrar och dagispersonal.

Från läkarhåll kommer kritik bland annat av den enkla orsaken att lagändringen i sig inte direkt bidrar till att fler barn verkligen blir vaccinerade.

I Tyskland har man under de senaste åren gått allt hårdare åt vaccinvägrare. Obligatorisk vaccinering som i Italien, ser den kristdemokratiske hälsovårdministern Herrman Gröhe i det här skedet ändå inte som nödvändig.

Inom andra partier är man helt eller delvis av annan åsikt.

– Alla barn borde ha rätten att bli vaccinerade och de som är vaccinerade och går på dagis borde dessutom ha rätt till att alla barn är skyddade, säger socialdemokraternas hälsopolitiske talesman Karl Lauterbach till rundradiobolaget ARD.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes