Hoppa till huvudinnehåll

Unikt seniorboende i Korsholm

korrridor med dörrar
korrridor med dörrar Bild: Yle/Jukka Tyni korsholm

I Korsholm kan äldre personer bo under campusliknande former i egen lägenhet men nära till umgänge med andra. - Jag känner mig fri. Här är lugn och ro, säger Eva Lithén som nyligen flyttat in.

I Korsholm på Gamla Karperövägen 18 står ett nytt bostadshus för seniorer. Eller egentligen är det två radhus, men man har byggt ett glastak mellan dem.

Varje bostad har sin egen dörr, men i korridoren mellan dem finns bänkar där man kan sitta och umgås när andan faller på.

I källaren finns bastu, garage och sällskapsrum.

- För det kan vara svårt att ordna födelsedagskalas i en liten etta, konstaterar Gustav West som är byggentreprenören.

Första i sitt slag

Husen och lägenheten är anpassade för funktionshindrade. Det betyder att man kan ta hissen med rollatorn ned till källaren.
Många av dagens seniorer kör ju bil ännu i hög ålder.

Gustav West berättar att det var lite knepigt med alla tillstånd i planeringsskedet.

- Enligt myndigheterna är det här det första i sitt slag i Finland och alla brandsäkerhets och tekniska lösningar granskades extra noga. Det gjorde att man engagerade en brandsäkerhetskonsult som simulerade olika situationer och instruerade hur man skulle göra.

Känner sig fri

Eva och Kurt Lithén har nu bott i huset en månad. De har tidigare bott på ett mera traditionellt boende för äldre, men ville ha mera hemliknande förhållanden. De är båda funktionshindrade, men de olika hjälpmedel de behöver ryms bra i deras tvårumslägenhet.

- Jag är en sådan människa som trivs bra för mig själv, säger Eva Lithén. På det tidigare stället var det hela tiden grannar och vårdpersonal omkring en. Nu kommer en sköterska två gånger om dan. Jag känner mig fri. Här är lugn och ro.

Slog till direkt

Paret Lithén hade köat i fem år för en seniorlägenhet anpassad för personer med funktionshinder. När det här huset kom slog de till genast.

- Vi trivs så bra nu, intygar Kurt och Eva.

Bostäderna är ägobostäder. Vissa har köpt lägenhet men hyr ut den till yngre personer.

- Det beror på att de planerar flytta in sen på ålderns höst när kondition och rörlighet blir sämre, säger Gustav West.

Läs också