Hoppa till huvudinnehåll

Varning för ärtsoppa i sommar - blågröna alger kan blomma kraftigt

Strandskummet och strandvattnet har färgats grönt av alger. Högsåra, Kimitoön.
Sommaren 2014 färgades strandskummet grönt av alger på Högsåra, Kimitoön. Strandskummet och strandvattnet har färgats grönt av alger. Högsåra, Kimitoön. Bild: Yle/Unni Malmgren strandskum

Risken för att de blågröna algerna blommar argsint i sommar är större än tidigare år. Fosforhaltigt vatten har strömmat in i Finska viken och lett till en ovanlig näringsämnessituation.

Finlands miljöcentral kommer med en tråkig varning för badsugna i skärgården i sommar. Med stor sannolikhet blir det en riklig algsommar.

Det här har flera orsaker. I slutet av 2016 blåste det kraftigt österifrån och vattnet i Finska viken sjönk. Det här ledde till att pulser av saltvatten strömmade in i Östersjön från Nordsjön och förde med sig fosforhaltigt djupvatten in i Finska viken.

Under den blåsiga och isfria vintern har det här djupvattnet rörts upp så att det nu finns rikligt med näringsämnen i Finska vikens ytvatten.

Störst risk på Finska viken, bättre i öst

De goda nyheterna är ändå att näringsämnesbelastningen i östra Finska viken klart har minskat under det senaste årtiondet. Där är risken för alger också mindre än tidigare.

Kartan visar att risken för algblomning är störst på Finska viken och minst i Bottniska viken.
Kartan visar var risken för algblomning är störst. Kartan visar att risken för algblomning är störst på Finska viken och minst i Bottniska viken. Bild: Finlands miljöcentral algblomning,alger,Grafik

Störst är risken för bälten av blågröna alger på Finska viken, med undantag av den östliga delen. Dessutom är risken för algbälten avsevärd i den norra delen av Östersjöns huvudbassäng, på Skärgårdshavet och i den sydöstra delen av Bottenhavet.

I vilken utsträckning det här märks i badvattnen beror bland annat på varifrån det blåser. Sydliga vindar får blomningarna som bildats ute till havs att driva in mot skärgården och kusten.

Läget ser något mer hoppingivande ut i den mellersta delen av Bottenhavet där risken för algbälten inte är lika stor. I den norra delen av Bottenhavet och i Bottenviken är risken för alger liten.

Sommarens väder kan bli avgörande

De rikligaste algblomningarna uppstår när det turvis blåser och är vackert väder. Då rör blåsten upp näringsämnen till ytan som sedan mår bra och växer snabbt i den stigande vattentemperaturen.

Österbottens NTM-Central har till exempel inte observerat några alger alls den här veckan på grund av det kalla vädret.

De blågröna algerna blommar kraftigast i slutet av juli och i början av augusti och blomningen pågår långt in på hösten.

Finlands miljöcentrals Havscentrum börjar nu ge sin veckovisa rapport om algläget ute till havs och håller på fram till augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes