Hoppa till huvudinnehåll

Åbo vill granska Europas mediciner

Karta med tabletter.
arkivbild. Karta med tabletter. Bild: All Over Press Tablett,mediciner,medicinering,läkemedel,läkemedelsbehandling,läkemedelsindustri,Antidepressiva läkemedel,hälsa,mental hälsa,psykiska problem,psykisk ohälsa

Åbo tävlar om att bli nästa bas för den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Staden tror sig ha goda chanser.

- Åbo är globalt känt för sin läkemedelsutveckling. Företagen i våra trakter ansvarar för nästan hälften av den finska läkemedelsindustrins omsättning, säger Pekka Sundman, direktör för stadsutvecklingen vid Åbo stad.

Åbo har ett långt förflutet inom läkemedelsindustrin, både vad gäller forskning och utbildning. Ungefär hälften av alla arbetsplatser inom medicin- och diagnostiksektorn hittas i Åbo regionen, och säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har ett kontor i Åbo.

- Vi har en fungerande infrastruktur här, både vad gäller forskning, utbildning, företag och service, säger Tero Piispanen, chef för BioTurku.

På grund av brexit flyttar EMA från sitt nuvarande högkvarter från London. Även Europeiska bankmyndigheten kommer att omlokaliseras.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland