Hoppa till huvudinnehåll

Det sades till Freja att hon hugger ved som en balettdansös

Konstnär Freja Bäckman
Konstnär Freja Bäckman Konstnär Freja Bäckman Bild: Yle/Peter Lüttge freja bäckman

Att hugga ved är ett tufft jobb - och en konst. Det vet alla som någonsin försökt det. Det vet också konstnären Freja Bäckman. Men nu vänder hon på huggkubben.

Att hugga ved är en konst - och ett tufft jobb.

Det berättades för mig att jag hugger ved som en balettdansare (I was told I chop wood like a ballet dancer) heter hennes performance som hon genomför sju gånger i Helsingfors.

Your ballet silhouette did not escape my attention.― Arkadiusz Póltorak, polsk konstnär

Det är en väldigt exklusiv performance. Hon gör den nämligen för, och med, en person åt gången. Det här betyder att bara sju personer kommer att kunna delta. Först till huggkubben får klyva.

Huggkubbe
Huggkubbe Bild: Yle/Peter Lüttge Huggkubbe

När jag besöker Freja Bäckman på galleriet Third Space vid Femkanten i Helsingfors är hon i gång med förberedelserna. Gallerirummet är en typisk vit kub.

Kuben draperas med grovt grönt tyg. Vid en vägg finns en vedstapel med klabbar av fin björkved. Dessutom finns två huggkubbar i rummet. Och två yxor.

Björkklabbar
Björkklabbar Bild: Yle/Peter Lüttge ved,vedklabbar

Upplägget är klart. Här skall det huggas ved. Av två personer. Ingenting annat.

Om du är en av de få utvalda vedhuggare kommer du att kunna hugga ved med Freja Bäckman. I enrum. I en timme.

Du får själv bestämma hur mycket du vill hugga, på vilket sätt du vill hugga och i vilken takt du vill hugga. Inga regler finns.

Konstnär Freja Bäckman
Vill du hugga ved med mig? Konstnär Freja Bäckman Bild: Yle/Peter Lüttge freja bäckman

Jag tror att det kommer att bli svettigt. Och det kommer att bli högljutt. Gallerirummet är litet, genom fönstret och det gröna tyget gassar solen. Upplägget är ganska klaustrofobiskt.

Jag frågar Freja Bäckman vad hon vill uppnå med den parvisa vedhuggningen?

- Det handlar egentligen inte så mycket om att hugga ved, utan mera om att komma i kontakt med varandra. Att kommunicera med varandra, svarar hon.

Jag kunde tänka mig lättare saker och ting man kunde göra om man vill komma i kontakt med varandra. Men jag vet också att många nordbor har ett nästan filosofiskt och transcendentalt förhållandesätt till vedhuggning.

Yxa och vedklabb
Yxa och vedklabb Bild: Yle/Peter Lüttge yxa

Jag har det inte. Det finns inte i mina tyska gener. Jag är inte på mammas gård om jag skall hugga ved. Jag känner mig klumpig. Inte alls som en balettdansare. Mera som en dansande björn.

Men hur är det för Freja Bäckman? Är det så att hon känner sig som en balettdansare? Som det hade sagts åt henne?

Acquiring a comfortable and effective
rhythm felt pretty much like dancing.
― Arkadiusz Póltorak, polsk konstnär

- Nej, säger hon. Det gör jag nog inte. Inte som en balettdansös i varje fall. Men jag känner att det är ett hårt och tufft jobb. Och jag blir svettig. Det känner säkert en balettdansare igen.

Huggkubbe
Huggkubbe Bild: Yle/Peter Lüttge Huggkubbe

Du behöver alltså varken kunna dansa eller ens hugga ved om du vill delta i Frejas performance. Til syvende og sist är det frågan om ett kommunikationserbjudande.

Kom hit, så hugger vi lite ved med varandra. Och snackar om dittan och dattan. Så som man gör när man samtalar över gärdsgården med den vedhuggande grannen.

Konstnär Freja Bäckman
Konstnär Freja Bäckman Bild: Yle/Peter Lüttge freja bäckman
 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i rysslandfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.