Hoppa till huvudinnehåll

Hertzberg: Det var två stormiga år – tyngst var frågan om Cygnaeus

Veronica Hertzberg utanför botby grundskola
Veronica Hertzberg utanför Botby grundskola. Veronica Hertzberg utanför botby grundskola Bild: Yle/Helena von Alfthan botby högstadieskola,Botby

Mitt under pågående fullmäktigeperiod landade de svenskspråkiga skolfrågorna i Helsingfors på hennes bord. Företrädaren Johan Ekman (SFP) flyttade till London och Veronica Hertzberg (SFP) kände sig redo att ta över.

Två skolnätsutredningar, en ny läroplan och en uppslitande debatt om var barnen i de södra stadsdelarna ska gå i skola. Dessa saker utgör Veronica Hertzbergs (SFP) avgångsbetyg från Helsingforspolitiken.

- Vi var tvungna att följa den budget som vi hade, och då skulle en tvåspråkig skola på Busholmen ha krävt att vi ger bort en annan skolbyggnad, och det var ett för hårt beslut, säger Hertzberg som ledde utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors mellan 2015-2017.

Skogen bakom Botby grundskola
Veronica Hertzberg (SFP) lämnar Helsingforspolitiken. Skogen bakom Botby grundskola Bild: Yle/Helena von Alfthan Botby,botby grundskola

Mina barn är vuxna, så jag tycker att jag har gjort mitt för skolfrågorna, nu vill jag göra något annat.― Veronica Hertzberg (SFP)

Föremål för många olika åsikter

Det var frågan om Cygnaeusskolan som landade Veronica Hertzberg mest synlighet. Och med synligheten kom responsen.

- Jag kände mig aldrig hotad, men jag upplevde nog ibland att man skrek orättvist åt mitt håll, säger Hertzberg.

Veronica Hertzberg, Elisabet Helandet och Bernt Nordman debatterade skolnätet i södra Helsingfors i Morgonöppet.
Veronica Hertzberg (SFP) diskuterar skolfrågor i studion med Berndt Nordman (De Gröna) och Elisabeth Helander (SDP) Veronica Hertzberg, Elisabet Helandet och Bernt Nordman debatterade skolnätet i södra Helsingfors i Morgonöppet. Bild: Yle/Johanna Minkkinen bernt nordman

Men hon upplever att skoldiskussionen också resulterade i många givande diskussioner.

- Kontakten med föräldrarna på Busholmen var värdefull. Vi förde en bra dialog och alla förstod att det inte går att bygga en skola på Busholmen på bekostnad av Cygnaeus.

I kommunalvalet 2017 valde Veronica Hertzberg att inte ställa upp. De två turbulenta åren på ordförandeposten bidrog delvis till beslutet.

- Mina barn är vuxna, så jag tycker att jag har gjort mitt för skolfrågorna, nu vill jag göra något annat.

Läs också