Hoppa till huvudinnehåll

Iversen klarar fortfarande inte av att se bilder från kraschen med Niskanen

Emil Iversens och Iivo Niskanens krasch på storbildsskärmen, VM 2017.
Här situationen Emil Iversen inte förmår titta på i efterhand. Emil Iversens och Iivo Niskanens krasch på storbildsskärmen, VM 2017. Bild: All Over Press Emil Iversen,Iivo Niskanen,Världsmästerskapen i nordisk skidsport 2017

Jag har inte sett det på riktigt. Det klarar jag inte, säger Emil Iversen dryga tre månader efter olyckan som möjligen kostade Finland ett VM-guld i Lahtis. Missen har tagit hårt på norrmannen.

– Jag måste be om ursäkt till Iivo. Det var en tabbe och inte meningen överhuvudtaget, fick Emil Iversen ur sig i Yle Sportens intervju efter den dramatiska uppgörelsen i sprintstafetten i skid-VM i Lahtis.

Iversen kroknade på ankaretappen och blev uppåkt av Iivo Niskanen. När finländaren var på väg förbi styrde Iversen rakt in i Niskanen och båda föll omkull.

Iivo Niskanen, Emil Iversen.
Niskanen var ursinnig på Iversen efteråt. Iivo Niskanen, Emil Iversen. Bild: EPA Iivo Niskanen,Emil Iversen

Niskanen steg upp och gled in som trea bakom tursamma Ryssland och Italien som kammade hem de ädlaste medaljerna, medan Iversen var förkrossad och ville lämna Lahtis.

– Det var en mardröm, det värsta som kan hända. Nu åker jag hem, jag mår inte bra, konstaterade han då.

”Livet går vidare”

Det har nu gått drygt tre månader sedan den ödesdigra dagen på Lahtis skidstadion. När Sportbladet träffar Iversen på det norska landslagets pressträff i Sognefjell berättar han att han helst slipper se bilder på situationen.

– Jag har inte sett själv när jag faller, men det kommer bilder då och då som jag inte kan undvika. Men jag har inte sett det på riktigt. Det klarar jag inte... Nä, det har jag inte lust att göra.

Emil Iversen efter fallet i sprintstafetten, VM 2017.
Nu vill Iversen blicka framåt. Emil Iversen efter fallet i sprintstafetten, VM 2017. Bild: All Over Press Emil Iversen

Iversen berättar vidare i Sportbladets intervju att han lämnat Lahtis bakom sig och är ute efter revansch i kommande mästerskap. Men han kommer aldrig att glömma det som skedde.

– Det tog sin tid att komma över det. Jag var sliten när jag kom hem, jag minns att det var svårt att komma upp på mornarna i början. Jag fick en rejäl urladdning. Sakta men säkert märker man att livet går vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport