Hoppa till huvudinnehåll

Karlebyföretag fick stororder

Rör monteras i skymningen
Rör monteras i skymningen Bild: Fineweld fineweld

Företaget Fineweld i Karleby har fått en stororder till Billerud Korsnäs i Sverige. Ordern ligger i storleksklassen 10 miljoner.

Fineweld tillverkar och installerar av rörsystem för industrin och nu har företaget rott hem en svensk stororder. Beställare är BillerudKorsnäs och produktionsenheten i Gruvön i Sverige.

BillerudKorsnäs bygger en helt ny kartongmaskin och hela projektet går loss på 5,7 miljarder kronor, omkring 580 miljoner euro och Fineweld kommer att leverera rörsystemen.

Ska sysselsätta 100 personer

Exakt hur mycket ordern är värd vill parterna inte avslöja, men säger att prislappen brukar ligga omkring 10 miljoner euro.

Vd Matti Laitinen säger att den nya ordern kommer att sysselsätta 100 arbetstagare i ett års tid.

Just nu har Fineweld en ännu större beställning till SCA:s cellulosafabrik i Östrand som avslutas i sommar. Det är ett projekt som i sin helhet kostar ungefär 800 miljoner euro.

Fineweld Oy är ett de största företagen i Norden som specialiserat sig på tillverkning och installation av rörsystem för industrin.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten