Hoppa till huvudinnehåll

Kompisarna ska ge TPS första guldet sedan 1978 – Åbo proffsigare än Spanien

TPS redan guldglimmande lagbygge fick ytterligare förstärkning, när Ria Öling lämnade vantrivseln i Spanien bakom sig. I Åbo återförenas hon med vännen Julia Tunturi.

Förra säsongen kom den första medaljen sedan 1985. I år ska silvret förgyllas. TPS enda fotbollsguld på damsidan hittills kom 1978, långt före alla i den nuvarande spelartruppen var födda.

– Det säger ju sig självt, det skulle vara jättestort, säger Julia Tunturi och Ria Öling nickar bredvid.

De två kompisarna är nu återförenade. De mångåriga juniorlandslagskollegerna, som nuförtiden är rumskamrater i damlandslaget, spelade tillsammans i TPS säsongen 2014.

Efter det seglade Tunturi över till Åland United, medan Öling var med om TPS sjundeplats 2015 och silvret 2016 innan hon i mars flyttade till spanska Santa Teresa.

Nu är de tillsammans igen.

Julia Tunturi, TPS träningar, våren 2017.
Småskadade Julia Tunturi följde med TPS träningar från sidan tidigare i veckan. Julia Tunturi, TPS träningar, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Julia Tunturi,tps

– Det är jättekul! En av sakerna jag saknade mest på Åland var faktiskt att spela med Ria. Det klickar ganska bra mellan oss, berättar Tunturi.

– Det har varit roligt att spela med Julia igen, forsätter Öling. Jag ville inte fara nån annanstans än till TPS. Åbo har blivit som ett hem för mig, det är kul också utanför planen här.

Vantrivdes i Spanien

Det var det inte i Spanien. Öling tilldelades gott om speltid i den spanska liganian Santa Teresa och hade fått stanna kvar över nästa säsong, men valde att inte utnyttja optionen i kontraktet.

– Jag trivdes inte riktigt bra i Spanien. Jag kunde inte prata spanska och eftersom Badajoz inte var nån turiststad pratade bara några engelska där.

– Jag lärde mig åtminstone att det är jätteviktigt att kommunicera på planen, för jag förstod ju inte vad de ropade, om de ens ropade på mig, skrattar hon till.

Ria Öling, TPS träningar, våren 2017.
Ölings kontrakt med TPS tillåter en flytt utomlands redan under denna säsong, men det känns inte sannolikt i dagsläget, säger 22-åringen. Ria Öling, TPS träningar, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Ria Öling,tps

Vid följande utlandsvistelse ska Öling noggrannare scouta sin kommande boningsort. Samma gäller klubben i sig.

– Jag var inte nöjd med vår spelstil och våra träningar. Jag tycker det är mer professionellt här i TPS, fastän jag var där som en professionell spelare, säger årets ligaspelare anno 2014.

Allting toppklass

Under Tunturis två skadefyllda säsonger på Åland har TPS verksamhet utvecklats. Allting har blivit mer professionellt, menar den Pargasbördiga mittfältaren.

– Vi har nu en fysio på heltid som vi alltid kan fråga, vi har fystränare, läkare – hela personalen är toppklass. Det blir helt enkelt en bra helhet, säger 21-åringen som själv vill leda med exempel.

– Att man till exempel gör allt för fullt på träningar, att man är koncentrerad. Också utanför planen fungerar man lite mer professionellt, man äter rätt, sover rätt och prioriterar vad man ska göra på fritiden.

Berömmer kompisduon

Även tränaren Sami Haltia hyllar professionaliteten hos sina spelare, inte minst Julia Tunturi.

– Hon är en utmärkt idrottare just nu. Hon gör allting väldigt omsorgsfullt och målmedvetet, har fötterna på jorden och är dessutom oerhört skicklig med en bländande bollmottagning och passningssortiment.

Sami Haltia, TPS tränare, våren 2017.
Sami Haltia har tränat stommen i TPS i många års tid. Sami Haltia, TPS tränare, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),sami haltia

Lovorden slutar inte där. Haltia beskriver Ria Öling som om inte ligans allra bästa, så en av de absoluta främsta spelarna under de senaste tre åren.

– Den individuella skickligheten, förmågan att avgöra, dribbla, röra sig med bollen – allt håller enormt hög nivå. Hon är därtill ödmjuk som människa och en lagspelare ut i fingerspetsarna, och väntar sig inte att hon automatiskt viker sig en plats.

Det kommer hon dock troligen att göra, tillägger Haltia med ett leende. TPS-lotsen har ett positivt problem med en drös av alternativ på framför allt mittfältet och anfallet.

Vill ha guldet

Haltia är inne på sin fjärde hela säsong som chefstränare och har en stor del i TPS framgång. Han basar över en bred trupp och har en närmast omöjligt uppgift i att hålla alla nöjda.

– Knappast går det helt och hållet då alla inte ryms att spela, men det viktigaste är att alla för tillfället anpassar sig till situationen. Alla kämpar för det gemensamma målet, säger Haltia.

– Jag är stolt över spelarna. Alla har insett att det inte finns några genvägar. Man måste springa, göra allting på allvar, hårt och resolut, och alltid vara beredd på att allting som kommer emot.

Jutta Rantala, TPS träningar, våren 2017.
Jutta Rantala toppar skytteligan med elva mål på lika många matcher. Jutta Rantala, TPS träningar, våren 2017. Bild: Yle/Janne Isaksson Turun Palloseura (fotboll),Jutta Rantala,tps

Med knappt halva säsongen avverkad leder TPS ligan med fyra poängs marginal till 2010-talets dominant PK-35 från Vanda och FC Honka från Esbo.

Såväl Julia Tunturi och Ria Öling som tränaren Sami Haltia betonar det dagliga arbetet och de är noga med att inte ta ut något i förväg – men målet är tydligt.

– Förstås, när vi leder serien vill vi stanna högst upp. Naturligtvis, säger Haltia. Vi har bevisat att vi kan vinna över alla lag, så jag ser ingen orsak till att fundera på något annat än guld.

Läs också