Hoppa till huvudinnehåll

MT: Kan bli lättare och billigare att ta körkort

Vit triangel på röd bil
Vit triangel på röd bil Bild: YLE/Rolf Granqvist körkort,bilskolor,körundervisning,bilar,Varningstriangle (Trafik),förarutbildning

Om kommunikationsminister Anne Berner (C) får som hon vill kommer priset för att ta körkort att gå ner med ungefär hälften och det kommer att bli lättare att få undantagslov för att ta körkort innan man fyllt 18 år.

Enligt tidningen Maaseudun tulevaisuus innebär Berners lagförslag att det sammanlagda antalet teori- och körlektioner halveras från 48 timmar till 24. Av dessa är 10 timmar körundervisning.

I och med det minskade antalet undervisning skulle även priset för att ta körkort gå ner med ungefär hälften.

I nuläget kostar körkortets grundskede i medeltal 1 400–1 600 euro, övningsskedet kring 200 euro och fördjupningsskedet 350 euro.

Lättare för 17-åringar att få undantagstillstånd

Enligt förslaget skulle man inte behöva klara ett prov för att få undervisningstillstånd och inte heller installera en extra broms.

Dessutom vill Berner att det ska bli lättare att få undantagslov för att ta körkort redan som 17-åring. Hennes motivering är bland annat att det skulle underlätta för ungdomarna att ta sig till arbets- eller studieplatsen.

Berner anser att förändringarna skulle gynna stora familjer och folk som bor på landsbygden.

Förslaget är som bäst ute på remiss. Den nya lagen om körkort ska enligt planen träda i kraft om ungefär ett år.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes