Hoppa till huvudinnehåll

Nu planteras Vasa stads gåva till invånarna

Arto Finnilä och Leila Roininen på Vasa stad planterar ädelträd i Klemetsöparken.
Arto Finnilä och Leila Roininen på Vasa stad planterar fyra av ädelträden i Klemetsöparken. Arto Finnilä och Leila Roininen på Vasa stad planterar ädelträd i Klemetsöparken. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Vasa,Plantering,roininen

De 100 ädelträd som Vasa stads kommunteknik ger som gåva åt stadsborna planteras som bäst. Vasaborna har fått vara med och önska trädart och var de ska placeras.

Ädelträden planteras för att fira Finlands 100-årsjubileum. Man valde ädelträd för att de har lång livstid och därmed kan de ge glädje åt Vasaborna i många år.

Överlever kylan

På fredagen planterades de första träden. De placerades i Klemetsöparken och det gick helt enligt önskemål från Vasaborna.

- Det önskades att vi planterar tre ekar och en ädelgran här och det kunde vi uppfylla, säger Leila Roininen, hortonom på Vasa stad.

Leila Roininen står och håller i en av de ekar som planteras i Klemetsöparken i Vasa.
Leila Roininen. Leila Roininen står och håller i en av de ekar som planteras i Klemetsöparken i Vasa. Bild: Yle/Jasmine Nedergård roininen

Under fredagsmorgonen blåste starka vindar, regnet föll och temperaturen låg på bara ett par, tre plusgrader. Men det dåliga vädret gör inget åt träden som planteras.

- De klarar sig bra, ekar och sådant klarar sig nog, säger Roininen.

Stor andel önskemål uppfylls

Via en enkät kunde invånarna ge förslag på var träden skulle placeras. De kunde också föreslå vilken typ av träd de vill se på vilken plats.

- Vi fick 111 önskemål så vi kan uppfylla nästan alla önskemål. De flesta önskade ekar, säger Roininen.

Kring ädelträden läggs pålar som är målade med vit och blå färg i toppen för att markera att träden är en del av Finlands 100-årsjubileum.

Nu fortsätter planteringen av ädelträden i Sandviken och i centrum. Ännu före sommarsemestrarna kommer man att hinna plantera ädelträd i Lillkyro. Arbetet fortsätter i höst.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten