Hoppa till huvudinnehåll

Rättegång mot åländskt krögarpar och jurist avslutades

De åtalade krögarna drev två thairestauranger på Åland, en i Mariehamn och en i Godby (på bilden).
De åtalade krögarna drev två thairestauranger på Åland, en i Mariehamn och en i Godby (på bilden). De åtalade krögarna drev två thairestauranger på Åland, en i Mariehamn och en i Godby (på bilden). Bild: Owe Sjöblom, Ålands radio Åland,traktör,Mariehamn,Godby,rättegång,diskriminering

I dag avslutades rättegången mot ett krögarpar som står åtalade för ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Paret drev tidigare två thairestauranger på Åland och enligt Ålands landskapsåklagare Henrik Lindeman har paret under åren 2006-2012 utnyttjat anställda som varit i en beroendeställning.

Anställda har, enligt åklagaren, bland annat inte fått övertids- och helgersättningar och inte den veckovila och semester de haft rätt till.

Slapp betala 1,3 miljoner till personalen

En av krögarna åtalas dessutom, tillsammans med sin tidigare jurist, också för övergrepp i rättssak och grovt ocker.

Åklagaren menar att krögaren och juristen skrämde de tidigare anställda på restaurangerna så att dessa inte ville vara med i hjälpprogrammet för människohandelsoffer.

De har hindrat de anställda från att yttra sig i förundersökningen, sett till att de kunnat resa hem till Thailand och före det fått dem att ingå avtal enligt vilka de inte skulle stämma arbetsgivaren för obetalda löner och andra ersättningar.

Det har enligt åtalet lett till att arbetsgivaren sluppit betala ut cirka 1,3 miljoner euro till personalen.

De åtalade bestrider alla åtalspunkter och anser att de inte gjort något brottsligt. Om det begåtts några fel så beror det inte på illvilja utan på att de inte vetat bättre.

Krögarna hävdar också att personalen inte hållits i arbete i mer än tillåten tid men att de ofta umgåtts på arbetsplatsen utanför arbetstid.

Yrkar på fängelse

I sin slutplädering yrkade åklagaren att krögarparet döms till sju månaders villkorligt fängelse för ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Han yrkade också att den ena krögaren tillsammans med juristen döms till fängelsestraff för grovt ocker och/eller övergrepp i rättssak.

Stora ersättningskrav

Tidigare under rättegången har åklagaren yrkat att den förtjänst paret fått på grund av detta ska förverkas till staten och att paret ska beläggas med näringsförbud i tre år.

De nio målsägandena yrkar på ersättningar för obetalda löner på cirka 1,3 miljoner euro sammanlagt, och de yrkar också ersättning för lidande på grund av kränkning.

Under rättegången har juristen och den ena av krögarna också yrkat på ersättning för att det tagit så länge att komma till rättegång.

Krögarparet greps redan 2012 och de svarande tycker att man borde ha kunnat hålla rättegång tidigare än i maj 2017.

Text: Malin Lundberg, Ålands radio och tv