Hoppa till huvudinnehåll

Trump får hård kritik världen över - "värsta beslutet under det här århundradet"

Hillary Clinton håller ett tal om ekonomi på New York University Leonard N. Stern School of Business, i New York, den 24 juli 2015.
Trumps motståndare i presidentvalet, Hillary Clinton anser att klimatbeslutet var ett historiskt misstag Hillary Clinton håller ett tal om ekonomi på New York University Leonard N. Stern School of Business, i New York, den 24 juli 2015. Bild: EPA/JUSTIN LANE presidentval usa

President Donald Trumps beslut att USA lämnar Parisavtalet om klimatförändring har utlöst kritiska reaktioner världen över.

I USA rasar demokraterna och den förre presidentkandidaten Hillary Clinton säger att "beslutet var ett historiskt misstag."

- Världen går vidare tillsammans i klimatförändringsfrågor. Trumps beslut lämnar amerikanska arbetare&familjer efter, skriver Clinton på Twitter.

Chuck Schumer som leder demokraterna i senaten, säger att beslutet är ett av "de värsta under det här århundradet på grund av den enorma skada som det vållar ekonomin, miljön och USA:s geopolitiska ställning."

Den förre demokratiska presidentkandidaten, senator Bernie Sanders är också kritisk.

- Vi har inte en moralisk rätt att vända ryggen åt försöken att rädda denna planet för kommande generationer vid denna tidpunkt då klimatförändring redan orsakar förödande skador världen över, säger Sanders som enligt opinionsmätningar är den mest populära politikern i USA.

Elon Musk, vd för SpaceX
Teslachefen Elon Musk håller sitt löfte om att han lämnar sitt uppdrag som rådgivare för Trump. Elon Musk, vd för SpaceX Bild: EPA/PAUL BUCK elon musk

Kritiska företagsledare

Reaktionerna bland amerikanska företagsledare är blandade men de flesta verkar vara kritiska. Teslachefen Elon Musk och Walt Disneys vd Bob Iger protesterar genom att lämna sina uppgifter som Trumps officiella rådgivare.

Musks beslut var väntat eftersom han hade hotat att överge Vita huset om Trump fattar ett negativt beslut medan Iger säger att det är frågan om viktiga principer.

- Klimatförändringen är verklig. Det är inte bra för vare sig USA eller världen att vi lämnar Paris, skriver Musk på Twitter.

Musk säger att han gjorde sitt yttersta för att övertala Trump att inte lämna avtalet.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg säger att Trumps beslut är "dåligt för miljön och för ekonomin och det äventyrar våra barns framtid."

Pittsburgh står med världen

Trump sade i sitt tal i går kväll att han fattar sitt beslut för städer som Pittsburgh.

- Jag valdes för att representera städer som Pittsburgh och inte Paris, sade Trump, men Pittsburghs borgmästare Bill Peduto är ytterst kritisk.

- Som Pittsburghs borgmästare kan jag försäkra att vi kommer att följa Parisavtalet. Det är upp till städerna att leda nu, säger Peduto som understryker att invånarna i hans stad inte röstade Trump.

- Faktum är att 80 procent röstade för Clinton i Pittsburgh, skriver Peduto på Twitter.

Delstaterna Kalifornien, New York och Washington som leds av demokrater, försäkrar att de kommer att förbli självständiga i sin energipolitik och att de fortsätter att stöda åtgärder för att motarbeta klimatförändring.

– Världen väntar inte på Donald Trump. Han har gett klimatarbetet ett hårt slag, men vi kommer över det, det lovar jag, sa Kaliforniens demokratiska guvernör Jerry Brown.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritiska i ett gemensamt uttalande med Italien
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritiska i ett gemensamt uttalande med Italien Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritiska i ett gemensamt uttalande med Italien Bild: EPA/ARMANDO BABANI Emmanuel Macron,Angela Merkel,Donald Trump

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att beslutet är en väldig besvikelse även om han tror att amerikanska städer och delstater fortsätter att bekämpa klimatförändring.

Öriket Fijis premiärminister Voreqe Bainimarama säger att han försökte övertala Trump att hålla fast vid avtalet eftersom "världens länder försöker tackla den största utmaningen som planeten har ställts inför."

Bainimarama som är ordförande för ett stort, årligt klimatmöte i Tyskland i november, säger att beslutet är en allvarlig besvikelse för öar i Stilla havet och amerikanska storstäder som New York och Miami som är sårbara inför klimatförändringen.

"Inget att förhandla om"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau som var en av de regeringschefer som Trump informerade personligen, beklagar beslutet.

Trudeau säger att han ändå är inspirerad av det växande stödet världen över "för kampen mot klimatförändring och övergången till renare, växande ekonomier."

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron talade med Trump.

Frankrike, Tyskland och Italien säger i ett sällsynt gemensamt uttalande att man inte kan omförhandla Parisavtalet såsom Trump hävdade i sitt tal igår kväll.

- Det finns inget att förhandla om, sade Macron i sitt telefonsamtal med Trump.