Hoppa till huvudinnehåll

Blodsutgjutelsen i Kabul fortsätter - många döda i explosioner vid begravning

Begravningsgäster flyr undan explosionerna i Kabul på lördagen. 3.6.2017
Begravningsgäster flyr undan explosionerna i Kabul på lördagen. Begravningsgäster flyr undan explosionerna i Kabul på lördagen. 3.6.2017 Bild: EPA/JAWAD JALALI Afghanistan,Kabul,terrorattacker,begravning

Flera explosioner inträffade vid en begravning i Afghanistans huvudstad på lördagen. Mannen som begravdes dödades av säkerhetsstyrkor under en regeringskritisk demonstration på fredagen.

Olika källor uppger olika dödssiffror efter de tre explosionerna vid begravningen i Kabul. Al Jazeera citerar hälsoministeriet som uppger att åtminstone 20 människor dödades och 35 skadades.

Många högt uppsatta afghanska politiker och tjänstemän var närvarande vid just den här begravningen.

Mohammad Salim Izdyar som begravdes var son till den afghanska senatens vice talman, senatorn Mohammad Alam Izdyar.

Senatorns son dödades av säkerhetsstyrkor

Sonen var en av de fem demonstranter som tros ha skjutits ihjäl av afghanska säkerhetsstyrkor på lördagen i samband med en regeringskritisk demonstration.

Myndigheterna har lovat att utreda om säkerhetsstyrkorna brukade övervåld.

En del av de demonstranter som deltog i lördagens demonstration var fortfarande samlade på söndagen i stora tält i närheten av presidentpalatset i Kabul.

Afghanska demonstranter i närheten av presidentens palats i Kabul på lördagen. 3.6.2017.
Afghanska demonstranter i närheten av presidentens palats i Kabul på lördagen. Afghanska demonstranter i närheten av presidentens palats i Kabul på lördagen. 3.6.2017. Bild: EPA/JAWAD JALALI Afghanistan,demonstrationer

Kraven bland demonstranterna varierar, men de kräver alla bättre säkerhet - speciellt efter onsdagens bombdåd i Kabul. Där dödades 90 människor i en terrorattack i huvudstadens hårdast bevakade kvarter, i närheten av utländska ambassader och presidentpalatset.

Många kräver president Ashraf Ghanis avgång. En del kräver att hela regeringen avgår eller att åtminstone de som ansvarar för säkerheten ska lämna sina poster.

Afghanistans chefsminister var med på begravningen

En av lördagens högt uppsatta begravningsgäster var Abdullah Abdullah, Afghanistans chefsminister. Han uppges ha klarat sig oskadd.

Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017
Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah (till vänster) och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017 Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017 Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID Abdullah Abdullah,Mohammad Ashraf Ghani,Afghanistan

Till saken hör att han var Ghanis främste rival i presidentvalet 2014. Abdullah anklagade Ghani för valfusk och efter månader av förhandlingar och internationell medling kom man fram till den kompromiss där Ghani fick sin titel som chefsminister i en "nationell enhetsregering".

Ett av de stora problemen är den svaga regeringen

Enhet är ändå en bristvara inom den afghanska ledningen som plågas av svåra motsättningar mellan olika etniska och andra typer av grupperingar.

Den afghanska regeringen är svag och under sina tre år har den inte lyckats bekämpa korruptionen eller maktmissbruket som genomsyrar samhället.

Säkerhetssituationen har försämrats under senare tid och talibanerna har stärkt sin ställning. Regeringen kontrollerar bara drygt hälften av Afghanistans territorium.