Hoppa till huvudinnehåll

Buffon vill avsluta med tyngsta titeln: "Skulle vara perfekt"

Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon är de stora jublens man. Får han äntligen sin Champions League-titel i kväll? Gianluigi Buffon. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Gianluigi Buffon

Ska en hel karriär kulminera med en Champions League-titel? Stora delar av fotbollsvärlden håller tummen för Gianluigi Buffon i kväll. ”Det har skrivits många fina texter, men det enda som räknas är segern”, säger Juventusmålvakten.

Prisskåpet är rätt välfyllt hemma hos Gianluigi Buffon. En medalj finns det ändå en speciell plats för. Buffon hoppas fullborda sin samling i kväll.

Juventus kliver upp i sin andra Champions League-final på tre år. För två år sedan vann Barcelona. Nu står den andra spanska jätten Real Madrid för motståndet.

Den här gången har mycket av förhandssnacket handlat om Buffon. Många vill se honom lyfta Champions League-bucklan som lagkapten.

– Det skulle vara ett perfekt slut på karriären och folk gillar att dras med i det här. Att vinna Champions League skulle vara sanslöst kul. Alla vet hur mycket jag har offrat för att nå dit. Det finns inget bättre än att få sitt pris när man jobbat hårt för det, säger Buffon enligt Marca.

Kan bli äldste vinnaren

Buffons plan är att fortsätta en säsong till och avrunda som fyrtioåring. På karriärens höst spekuleras det i att målvakten skulle kunna utmana Cristiano Ronaldo och Lionel Messi i omröstningen av Ballon d’Or om Juventus tar hem finalen.

– Det har skrivits många fina texter, men jag kommer bara att stoppa bollar. Ballon d’Or skulle vara trevligt, men det enda som räknas är segern i finalen. Det blir en speciell match.

Real Madrid kan skriva historia som den första regerande mästaren som lyckas försvara titeln i kväll. Gianluigi Buffon kan också dra streck över en rekordnotering. Han kan bli den äldste Champions League-vinnaren om Juventus slår Real.

– Jag har inga problem att sova före en final. Ronaldo och Benzema finns inte i mina mardrömmar. Det blir värre under finaldagen. Det är en balansgång att vara fokuserad när nervositeten kommer, säger Buffon enligt Football Italia.

Massimiliano Allegri, Gianluigi Buffon.
Massimiliano Allegri och Gianluigi Buffon kände på matcharenan i Cardiff i går. Massimiliano Allegri, Gianluigi Buffon. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Massimiliano Allegri,Gianluigi Buffon

"Vi måste tro på det"

Buffon var med 2015 när det blev förlust mot Barcelona. Det var även tränaren Massimiliano Allegri. Under hans ledning har Juventus dominerat fullständigt i Seria A. Nu ska laget också bli en vinnare i Europa.

– Vi måste tro på det och offra oss mer än de. Jag har hört att vi har förlorat många finaler. Nu tar det slut. Man ska inte tänka på det förflutna, säger Allegri enligt Marca.

– 2015 hade vi inte samma övertygelse som nu. Vår inställning är annorlunda. Vi har tränat hela året för det här. Säsongens segrar var bara ett träningspass.

Sedan Champions League gjordes om 1992 har Juventus spelat i fem finaler. En gång har Turinklubben vunnit. 1996 blev det seger mot Ajax.

Champions League-finalen mellan Juventus och Real Madrid startar klockan 21.45 i kväll. Matchen sänds i TV2 och på Arenan. Antti Koivukangas refererar på svenska.