Hoppa till huvudinnehåll

Då pengarna på sommaren går till barnens mat betyder donerade leksaker mycket

Hope samlar in saker som gör barn glada.
Hope samlar in saker som gör barn glada. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle organisationen hope

Hjälpbehovet bland barnfamiljer har ökat, berättar teamledaren Iina Kanerva på organisationen Hope i Helsingfors som samlar in använda leksaker, kläder och annat som barn i olika åldrar behöver. Just nu pågår en kampanj där man önskar få ihop grejer för barns utomhusaktiviteter under sommaren.

iina kanerva
iina kanerva Bild: Ulrica Fagerström/ Yle iina kanerva

På årsbasis är det nu till exempel 400 fler familjer än tidigare i huvudstadsregionen som önskar hjälp och totalt är det närmare 2000 familjer som via organisationen får hjälp med anskaffningar till barnen.

- Ekonomiska svårigheter och uppsägningar. Det kan vara en fattigdom som plötsligt slår till, säger Iina Kanerva om de bakomliggande orsakerna till att man söker sig till organisationens hjälp.

cykelhjälmar
cykelhjälmar Bild: Ulrica Fagerström/ Yle cykelhjälm

De materiella kraven i barnens och ungdomarnas värld har samtidigt ökat, tycker Kanerva.

- Det ska vara telefon och rätt märkes kläder för att barnen inte ska reta varandra.

Här söks alltså ofta just en viss typ av kläder, inte bara kläder överhuvudtaget.

- Egentligen kan man här inte önska vissa märken, men råkar det nu finnas, och här görs donationer av alla slag, då kan det mycket väl hända att en mamma som söker exakt nåt visst också hittar det, säger Iina Kanerva.

Iina Kanerva visar upp donerade saker för barn.
Iina Kanerva visar upp donerade saker för barn. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle iina kanerva

I organisationens lokaler i Sockenbacka där man tar emot donationer finns saker av alla de slag. Även helt oanvända hygienartiklar.

- Vi får donationer också av företag som ger bort varor vars förpackningar ska ändra och som de inte längre vill sälja. De donationerna är viktiga för oss.

leksaker
leksaker Bild: Ulrica Fagerström/ Yle leksaker,leksaker

Hit kan man alltså komma med all slags saker som en barnfamilj behöver, allt från lakan och husgeråd till kläder, leksaker och sportartiklar.

Den pågående kampanjen som just nu genomförs i Helsingfors går ut på att samla in kul saker för skolbarns uteaktiviteter sommartid.

- Hopprep, gatukritor, sandleksaker, fotbollar, serietidningar, såpbubblor… räknar Iina Kanerva upp.

Alla som får hjälp via Hope, fyller i en ansökan med grunduppgifter, men till exempel inga namn på barnen och heller inga personnummer. Man vet ålder, var de bor och ungefär vad som är läget i familjen.

Ofta handlar det om ensamförsörjare, familjer där ena eller båda föräldrarna är arbetslösa eller studerar, eller så är det kanske en akut kris eller sjukdom som utlöst behovet.

Meny i Vasas skolor
Meny i Vasas skolor Bild: Yle/Emely Bendtsen skolmat,meny

Gemensamt för de berörda familjerna under sommaren är att inkomsterna går till att täcka grundbehoven som mat då barnen under sommaren inte äter i skolan.

Tack vare extrahjälpen blir det mer över också till annat.

Fotbollar
Fotbollar Bild: Yle/Anna Ruda fotbollar

Som frivilligarbetare är detta ett psykologiskt belönande jobb.

Vissa föräldrar hämtar sakerna härifrån utan att barnen är med, men många gånger är de med och att se deras glädje är väldigt fint, konstaterar Iina Kanerva.

- Då man ser hur glada de bli är det lätt att själv få tårar i ögonen.

barnkläder på vägg
barnkläder på vägg Bild: Ulrica Fagerström/ Yle barnkläder

Lyssna på radiointervjun

Organisationen Hopes hemsida