Hoppa till huvudinnehåll

Finanskoncern utredde: 3,3 miljoner behövs för att man kan sluta jobba

En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.
En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan. Bild: Mostphotos/Erwin Wodicka pengar,löner,rikedom,Inkomst,Eurosedlar,sedlar,semesterpenning,ekonomisk brottslighet,korruption,bonusar,chefslöner

Finländare räknar med att behöva i snitt 3,3 miljoner euro för att upprätthålla en hyfsad levnadsstandard utan att arbeta för pengar.

Unga anser sig naturligt nog behöva mer än äldre - och folk i väster överraskande mycket mer än folk i öster, skriver Taloussanomat.

Investeringskoncernen Investium har låtit tusen personer i åldern 18-70 uppskatta en hur stor summa pengar de anser sig behöva om de aldrig mera jobbar för lön.

Det är stor skillnad i svaren beroende på om personen bor i östra eller västra Finland. Personer i landets östra delar uppger i snitt summan 1,7 miljoner euro mot 3,8 miljoner euro för personer i landets västra delar.

I södern var siffran 3,5 miljoner och i norr 2,7 miljoner.

Unga nämner klart större summor

Olika åldersgrupper har mycket olika uppfattning om storleken på den erforderliga summan för ekonomisk frihet.

Det största pengabehovet finns i den bobyggande åldersgruppen 25-34: För 5,4 miljoner euro i snitt tror man sig bli ekonomiskt oberoende.

Personer i åldern 45-54 beräknar behovet till två miljoner.

Vid Investium anser man att den genomsnittliga angivna summan på 3,3 miljoner är rätt mycket med tanke på att en person med medellön förtjänar cirka två miljoner under hela sin yrkesverksamma tid.

Enkäten gjordes som en internetpanel och den utformades och analyserades av konsultbyrån Pohjoisranta Burson-Marsteller.

 • Amerikanskt krigsfartyg krockade med handelsfartyg

  Fem personer skadades och tio saknas efter krocken.

  Tio sjömän saknas och fem har skadats efter en krock mellan en amerikansk jagare och ett handelsfartyg öster om Singapore. Det är den andra krocken som ett amerikanskt krigsfartyg är inblandat i på kort tid.

 • Privatiseringen av veterinärtjänster oroar

  Vem ska ta hand om landsbygden?

  De kommunala veterinärerna är oroade över att veterinärservicen kan privatiseras i och med social- och hälsovårdsreformen. - Det är dåligt för djurägare på landsbygden, säger tillsynsveterinären Miia Viitala.

 • Åboskolor erbjuder samtalsstöd åt elever vid behov

  Terrordådet behandlas vid behov i början av skoldagen.

  Åboskolorna kommer att reservera tid på måndag för att prata om fredagens terrordåd. Skolväsendet har en plan för hur man gör under dylika situationer, och den planen ska man nu följa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes