Hoppa till huvudinnehåll

Finanskoncern utredde: 3,3 miljoner behövs för att man kan sluta jobba

En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.
En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan. Bild: Mostphotos/Erwin Wodicka pengar,löner,rikedom,Inkomst,Eurosedlar,sedlar,semesterpenning,ekonomisk brottslighet,korruption,bonusar,chefslöner

Finländare räknar med att behöva i snitt 3,3 miljoner euro för att upprätthålla en hyfsad levnadsstandard utan att arbeta för pengar.

Unga anser sig naturligt nog behöva mer än äldre - och folk i väster överraskande mycket mer än folk i öster, skriver Taloussanomat.

Investeringskoncernen Investium har låtit tusen personer i åldern 18-70 uppskatta en hur stor summa pengar de anser sig behöva om de aldrig mera jobbar för lön.

Det är stor skillnad i svaren beroende på om personen bor i östra eller västra Finland. Personer i landets östra delar uppger i snitt summan 1,7 miljoner euro mot 3,8 miljoner euro för personer i landets västra delar.

I södern var siffran 3,5 miljoner och i norr 2,7 miljoner.

Unga nämner klart större summor

Olika åldersgrupper har mycket olika uppfattning om storleken på den erforderliga summan för ekonomisk frihet.

Det största pengabehovet finns i den bobyggande åldersgruppen 25-34: För 5,4 miljoner euro i snitt tror man sig bli ekonomiskt oberoende.

Personer i åldern 45-54 beräknar behovet till två miljoner.

Vid Investium anser man att den genomsnittliga angivna summan på 3,3 miljoner är rätt mycket med tanke på att en person med medellön förtjänar cirka två miljoner under hela sin yrkesverksamma tid.

Enkäten gjordes som en internetpanel och den utformades och analyserades av konsultbyrån Pohjoisranta Burson-Marsteller.

 • Selänne kan bli invald i NHL:s Hall of Fame

  Beskedet kommer på måndag.

  På måndag kommer beskedet om vilka fyra spelare som kommer att väljas in i NHL:s Hockey Hall of Fame. Ett namn som ligger högt upp på listan är Teemu Selänne.

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes