Hoppa till huvudinnehåll

Finanskoncern utredde: 3,3 miljoner behövs för att man kan sluta jobba

En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.
En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan. Bild: Mostphotos/Erwin Wodicka pengar,löner,rikedom,Inkomst,Eurosedlar,sedlar,semesterpenning,ekonomisk brottslighet,korruption,bonusar,chefslöner

Finländare räknar med att behöva i snitt 3,3 miljoner euro för att upprätthålla en hyfsad levnadsstandard utan att arbeta för pengar.

Unga anser sig naturligt nog behöva mer än äldre - och folk i väster överraskande mycket mer än folk i öster, skriver Taloussanomat.

Investeringskoncernen Investium har låtit tusen personer i åldern 18-70 uppskatta en hur stor summa pengar de anser sig behöva om de aldrig mera jobbar för lön.

Det är stor skillnad i svaren beroende på om personen bor i östra eller västra Finland. Personer i landets östra delar uppger i snitt summan 1,7 miljoner euro mot 3,8 miljoner euro för personer i landets västra delar.

I södern var siffran 3,5 miljoner och i norr 2,7 miljoner.

Unga nämner klart större summor

Olika åldersgrupper har mycket olika uppfattning om storleken på den erforderliga summan för ekonomisk frihet.

Det största pengabehovet finns i den bobyggande åldersgruppen 25-34: För 5,4 miljoner euro i snitt tror man sig bli ekonomiskt oberoende.

Personer i åldern 45-54 beräknar behovet till två miljoner.

Vid Investium anser man att den genomsnittliga angivna summan på 3,3 miljoner är rätt mycket med tanke på att en person med medellön förtjänar cirka två miljoner under hela sin yrkesverksamma tid.

Enkäten gjordes som en internetpanel och den utformades och analyserades av konsultbyrån Pohjoisranta Burson-Marsteller.

 • Möt pandamamman Yang Yang och hennes tvillingar!

  De bor i en djurpark i Wien.

  Du som njöt av att titta på de två pandorna Lumis och Pyrys lekar i snön i Etseri zoo på lördagen får pandasällskap också i dag. Följ med till djurparken i Wien där pandamamman Yang Yang och hennes tvillingar Fu Ban och Fu Feng bor!

 • Niskanens besked: Står över lagsprinten

  Satsar allt på femmilen som är huvuddistansen i OS.

  Iivo Niskanen tänker inte försöka försvara sitt OS-guld i lagsprinten. Niskanen meddelade direkt efter stafetten att han avstår den tävlingen för att satsa allt på den avslutande femmilen.

 • 16-åriga Jonas blev inbördeskrigets första offer i Karleby

  Sköts när de vita gick in för att befria staden.

  Ett foto i Facebookgruppen Kokkola-Karleby fångade min uppmärksamhet. En gosse, ännu med barnets runda kinder men med allvar i blicken. Han hette Jonas Jauckens och var 16 år då en ryss sköt honom i huvudet nära Västra parken i Karleby.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes