Hoppa till huvudinnehåll

Malaysia till kamp mot homosexualitet - med videotävling för unga

En svart man bär en mask som ser ut som en regnbågsflagga
En svart man bär en mask som ser ut som en regnbågsflagga Bild: DAI KUROKAWA/EPA HBTQ,homosexualitet,Kenya,Uganda,Regnbågsflaggan

Deltagarna ska göra en video som tar upp problem med homosexualitet och kommer med förslag på hur "könsförvirring" kan motverkas och kontrolleras.

Videon ska bland annat innehålla information om hur man motverkar, kontrollerar och söker hjälp mot homosexualitet.

Bidragen ska också lyfta upp vilka problem och konsekvenser homosexualitet medför.

- Varje arbete kommer att bedömas enligt originalitet, innehåll, koncept, kreativitet och produktionskvalitet av en domarpanel, står det på ministeriets hemsida.

Tävlingen riktas till unga i åldern 13 till 24 och ska avgöras i slutet av augusti.

Vinnarna kommer att få mellan 1000 och 4000 malaysiska ringgit (ca 200-830 euro).

Aktivister: Uppmuntrar hat och diskriminering

Tävlingen har fått hård kritik av malaysiska HBTQ-aktivister.

- Faktum att de klumpar ihop HBTQ-personer i en kategori som kallas" könsförvirring "visar att myndigheterna är mycket förvirrade, sade aktivisten Pang Khee Teik till nyhetsbyrån AFP.

Homosexualitet är kriminellt i Malaysia och kan straffas med fängelse och böter. Sexuella minoriteter är därför en mycket utsatt grupp som fördöms av både staten och religionen.

- Jag är chockad. Det här uppmuntrar till diskriminering, hat och till och med våld mot minoriteterna, sade Nisha Ayub, som är Malaysias mest kända HBTQ-aktivist, till Reuters.

Malaysia skapade rubriker också tidigare i år när landet försökte få Disney att censurera en scen ur Skönheten och odjuret på grund av att den innehöll homosexualitet.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes