Hoppa till huvudinnehåll

Modersmålslärare Bodil Lund schasar i väg sina sista studenter

Bodil Lund
Bodil Lund har varit modersmålslärare vid Borgå gymnasium i 38 år. Bodil Lund Bild: Yle/Fredrika Sundén modersmålslärare,bodil lund

Efter 38 år som modersmålslärare vid Borgå gymnasium går Bodil Lund i pension.

Lund minns elevernas intressanta projektredovisningar.

- Miniprojekt, brukade vi kalla dem, säger hon.

Det kunde handla om Borgå, Kina eller kulturpersoner. Ett projekt som hon speciellt kommer ihåg gjordes av fem ivriga pojkar i första årskursen. Det handlade om Batman.

- Det var augusti och det var varmt. Det var ännu sommar och vi hade ett klassrum som vette mot gården.

Pojken kom svingande genom fönstret

Lund hade präntat i sina pojkar att man ska göra sin inledning intresseväckande och kreativ så att man direkt fångar sin publik.

- Döm om min förvåning när en av pojkarna stiger fram och säger: Får jag presentera Batman.

Sedan svingade sig en av pojkarna in genom fönstret. De andra pojkarna hade knutit fast honom i ett rep som de hade fäst i en krok.

- Det hade kunnat gå hur illa som helst, men det är en entré som ingen glömmer. De fick allas uppmärksamhet.

två kvinnor framför en tavla
Bodil Lund är initiativtagare till bokpriset Runeberg Junior. Här på fotot syns hon tillsammans med KSF:s Helén Kurri. två kvinnor framför en tavla Bild: Yle/Mikael Kokkola bodil lund

När Lund går i pension tänker hon ge mer tid åt sina två barnbarn. Hon ska försöka läsa mer för dem. Och så har hon ju sina förtroendeuppdrag. Hon blev nyligen omvald fullmäktigeledamot i Borgå (SFP) och många nya projekt väntar.

Som politiker har Lund mycket att vara stolt över. Hon är kvinnan bakom Muminparken i Borgå. Hon kom också på idén med en gratis buss som kör kring Borgå stad under sommaren.

Bussen Rinkeli kör nu framgångsrikt för andra sommaren i rad och i Muminparken i Borgå centrum leker både stora och små.

Muminparken öppnades äntligen i Borgå
Öppning av Muminparken i Borgå. Muminparken öppnades äntligen i Borgå Bild: Yle/Eivor Lindholm öppning av muminparken

Lunds senaste idé handlar om att bjuda på soppluncher åt föräldrar och barn. Lund ville att staden skulle servera subventionerade soppluncher åt familjer som leker i Borgås parker under sommaren.

Bildningsnämnden bestämde i veckan att det blir för dyrt och att man inte ska gå vidare med förslaget. Själv säger Lund ändå att hon får se på nytt på hösten om hon kan ta ärendet vidare.

Är ni rädda för att dö?

Tillbaka till klassrummet. En annan introduktion som Lund aldrig glömmer är flickan som hade läst Pär Lagerqvists bok Gäst hos verkligheten.

- Jag märkte att hon blev lite nedstämd och beklämd av att läsa den och jag föreslog att hon får byta bok, men hon sa att hon ville fortsätta. När hon höll sin presentation gick hon tyst fram framför klassen. Ställde sig med korsade armar och sa: "Är ni rädda för att dö?" Och det var ju det som den här lilla romanen handlade om och som hade berört henne så starkt.

Schas i väg med er

Nu är det slut på mäktiga introduktioner och kreativa tonåringar. Efter 38 år framför klassen säger Lund för sista gången ”schas” åt sina Bogy-elever på lördagen.

Lund tänker på ett citat hon ibland brukar använda. Det handlar om en harmamma som schasar i väg sina fjolårsungar:

Schas i väg med er. Ni har blivit stora nu. Nu vet ni allt vad jag kan och nu kan ni allt det jag kan. Nu ska ni i väg för nu ska jag snart få nya små harungar som tittar på mig med stora ögon och lyssnar på mig med stora öron och de vill veta allt det jag kan och vet.

- Och nu känner jag att det här ska jag inte säga flera gånger och det gör nog mig lite rörd. Men allt har sin tid, säger Lund.

Sen då, efter att hon schasat i väg sina harungar för sista gången? Då ska hon åka till Island på en resa som hon länge planerat och tänkt på. Nu blir det äntligen av.

- Men visst kommer jag sakna skolan och elevkontakten. Men åtminstone kan jag säga att jag har trivts varje minut när jag har jobbat.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland