Hoppa till huvudinnehåll

Skolträdgården i Jakobstad har fått övervakningskameror

Skylten visar att kameraövervakning sker i Skolträdgården i Jakobstad
Kameraövervakning i Skolträdgården ska minska skadegörelse. Skylten visar att kameraövervakning sker i Skolträdgården i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Övervakningskamera,polisen,skadegörelse,skolträdgården

Skolträdgården i Jakobstad har utrustats med övervakningskameror. En kamera finns också på gågatan. Kamerorna är kopplade till polisens ledningscentral i Seinäjoki.

Stadsträdgårdsmästare Jan-Ole Bäck med ansvar för Skolträdgården hoppas att man med hjälp av kamerorna får bukt med den brottslighet som sker i parken, bland annat i form av narkotikahandel.

Stadsträdgårdsmästare Jan-Ole Bäck i Jakobstad
Stadsträdgårdsmästare Jan-Ole Bäck. Stadsträdgårdsmästare Jan-Ole Bäck i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,stadsträdgårdsmästare

Kamerorna ger större möjligheter att reda ut den skadegörelse som sker i parken med upprivna planteringar och liknande.

Tre kameror i Skolträdgården och en på gågatan

De tre kameror som nu installerats täcker inte riktigt hela Skolträdgården eftersom området är flera hektar stort men ytterligare två kameror kommer att installeras, möjligen redan i år.

- När vi får ytterligare två kameror till så är området till hundra procent täckt, säger stadsträgårdsmästare Jan-Ole Bäck.

- Planteringar rivs upp och det cyklas över planteringar. Med kamerornas hjälp kan skadegörelsen redas upp.

Oklart om polisens ledningscentral i Seinäjoki ännu har koll på Jakobstad

De kameror som nu installerats i Jakobstad styrs från polisens ledningscentral i Seinäjoki. Det är ännu oklart om de tekniska problem som funnits är åtgärdade i Seinäjoki.

- Kamerorna är kopplade men enligt uppgifter för ett par veckor sedan kunde man i Seinäjoki inte ännu få in bilder från Jakobstad på monitorerna, säger äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad.

- Allt som händer i parken går ändå in på en server och därifrån kan materialet fås vid behov.

Det har inte gått att få noggrannare uppgifter från Seinäjoki om kameraläget i Jakobstad.

Ungdomsprogram i Skolträdgården med Krista Siegfrids

Ungdomsbyrån i Jakobstad ordnar tillsammans med ungdomsfullmäktige en tillställning på scenen i Skolträdgården på lördag under skolavslutningshelgen.

Kvinna i svart klänning
Krista Siegfrids uppträder i Jakobstad på skolavslutningen. Kvinna i svart klänning Bild: Yle Kuvapalvelu Krista Siegfrids,Tävlingen för ny musik

På scenen i Skolträdgården kommer bland andra Krista Siegfrids att uppträda.

Läs också