Hoppa till huvudinnehåll

Trettonåriga underbarnet gör VM-succé: "Är lite sjukt"

Tomokazu Harimoto.
Tomokazu Harimoto är framme i åttondelsfinal i VM i Düsseldorf. Tomokazu Harimoto. Bild: EPA bordtennis

Tomokazu Harimoto. Lägg namnet på minnet. Han har tagit bordtennis-VM med storm – som trettonåring. Nu är han klar för kvartsfinal.

Den största snackisen i bordtennis-VM är inte hur överlägsna kineserna är. I stället är det en japansk tonåring som har tagit över showen.

Tomokazu Harimoto har tagit sig till kvartsfinal i VM efter den klara vinsten mot slovaken Lubomir Pistej. Japanen vann med 4–1 i i set och jublade rejält efter segern i åttondelsfinalen.

Det speciella med Harimoto är åldern. Killen är tretton år gammal.

– I bordtennis spelar ålder ingen roll. Jag vill bara spela mitt spel med attack från start och göra likadant i nästa boll, säger Harimoto till tyska tidningen Der Spiegel.

Tysk veteran imponerad

Harimoto är ett verkligt underbarn och han har väckt beundran hos betydligt äldre konkurrenter. Den tyske veteranen Timo Boll är mäkta imponerad.

– Det är lite sjukt. Framför allt att han fysiskt kan spela på en världsklassnivå i den åldern, säger Boll.

Tidigare i turneringen hade trettonåringen bland annat slagit ut den taiwanesiske juniorvärldsmästaren Cheng-Ting Liao samt landsmannen och OS-bronsmedaljören Jun Mizutani.

I VM-kvartsfinalen ställs Harimoto, som fyller fjorton i sommar, mot riktigt tufft motstånd. Vinnaren i det helkinesiska mötet mellan världstrean Xu Xin och Lin Gaoyuan väntar i morgondagens match.

Läs också