Hoppa till huvudinnehåll

USA: Våra attacker har dödat 484 civila på tre år

En ung irakisk flicka flyr sitt hem i västra Mosul med en baby i famnen 1.6.2017.
En ung irakisk flicka flyr sitt hem i västra Mosul med en baby i famnen 1.6.2017. En ung irakisk flicka flyr sitt hem i västra Mosul med en baby i famnen 1.6.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Mosul,flyktingar

Den USA-ledda koalitionens attacker riktade mot IS i Irak och Syrien har dödat 484 civila under de senaste tre åren sedan operationen inleddes. Det rapporterar amerikansk militär.

Den USA-ledda insatsen mot terrororganisationen IS i Irak och Syrien, Operation Inherent Resolve (Operation Logisk Följd, fritt översatt), inleddes i augusti 2014. Den amerikanska ledningen för operationen rapporterade på fredag att dess attacker krävt 484 civila dödsoffer så här långt.

Operationens ledning offentliggör beräkningar på civila dödsoffer varje månad. Ryssland offentliggör inga motsvarande siffror från de ryska flygräderna i Syrien.

Ruinerna efter den dödliga amerikanska flygräden i västra Mosul i mars 2017.
Ruinerna efter den dödliga amerikanska flygräden i västra Mosul i mars 2017. Ruinerna efter den dödliga amerikanska flygräden i västra Mosul i mars 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Mosul,USA,Flygattack

Den 17 mars genomförde amerikanskt stridsflyg en räd mot ett hus i Mosul, i norra Irak, mot misstänkta IS-prickskyttar. Efter internationella påtryckningar utreddes den räden av USA:s försvarsministerium och i slutet av maj medgav Pentagon att flygräden hade dödat åtminstone 105 civila. USA:s officiella siffra på civila dödsoffer för operationen har alltså nu stigit betydligt.

Den nya siffran ligger ändå långt under uppskattningarna från icke-statliga organisationer.

Ryska flygräder dödar ännu fler civila

Den oberoende Londonbaserade organisationen Airwars försöker kartlägga antalet dödade civila i flygkriget mot IS i Irak och Syrien via offentliga källor och ögonvittnesuppgifter. Enligt Airwars uppskattning har den USA-ledda koalitionens flygräder i Irak, Syrien och Libyen krävt allra minst 3 817 civila dödsoffer sedan augusti 2014.

Airwars försöker också kartlägga de civila dödsoffren för ryska flygräder i Syrien varje månad.

Enligt en uppskattning, där de också stödjer sig på uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet och Syriska nätverket för mänskliga rättigheter så dödades minst 4 557 civila i ryska flygräder i Syrien mellan den 30 september 2015 och den 31 mars 2017.

Källor: AFP, Reuters, Airwars, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes