Hoppa till huvudinnehåll

Annat var det förr: Nu vill de unga ha det bekvämt på stugan

Sommarstuga i Sahalahti
De asketiska stugornas tid är förbi. Sommarstuga i Sahalahti Bild: Arja Lento/Yle strandstuga

Den traditionella bilden av finsk sommaridyll förknippas starkt med det enkla stuglivet ute i skärgården. Men hur gärna vill egentligen unga i dagens läge hugga ved, bära in vatten och spela kort i braseldens sken?

Den finska stugan blir alltmer bekväm i takt med att kraven från de unga ökar.

Det finns över en halv miljon sommarstugor i Finland. Det har så länge folkminnet når varit vanligt att åka ut till sommarstugan, typiskt belägen på en holme dit man åker med båt.

Men trenden tycks gå mot att allt fler unga familjer värderar vardagens bekvämlighet även under semesteravkopplingen.

Pensionärer trivs i enkla stugor

Numera är pensionärer och äldre de mest självklara invånarna i de klassiska, enkla stockstugorna, där el- och vattentillgång kan ses som lyxbegrepp.

Förr såg man en viss romantik i att vara ute under bar himmel, bära in vatten och hugga ved. Det här tilltalar inte riktigt längre unga människor.

En man står på en båt och han heter Jan-Erik Öhman.
Jan-Erik Öhman hyr ut stugor i Snappertuna skärgård. En man står på en båt och han heter Jan-Erik Öhman. Bild: Yle/Gunilla Ginström västnyland,Raseborg

Allmänt taget har människan blivit bekvämare efter hand, konstaterar Jan-Erik Öhman, stuguthyrare på Halstö i Snappertuna skärgård, som har observerat trenden under sina tio verksamhetsår.

Men var gömmer sig romantiken om man frågar de unga?

I chillkvällar med Netflix på sofflocket? Yle Västnyland frågade folk på sommarstaden Ekenäs gator om vilka bekvämligheter som måste finnas på sommarstugan.

Catherine Envall motbevisar trenden och berättar att det på stugan som hon brukar vistas på varken finns el eller vatten, "vilket ju är lite besvärligt", men att enkelheten nog har sin charm.

Emma Augustsson hör däremot till "bekvämlighetsgenerationen" och lever gärna med en viss nivå av baskomfort som till exempel rinnande vatten, medan det inte är nödvändigt med internetuppkoppling.

Hellre hyra än äga

Å andra sidan sägs det att den yngre generationen inte längre vill äga sin släktstuga, eftersom det är dyrt och arbetskrävande.

Av de 800 stycken 25-45-åringar som svarat på en undersökning som gjorts på begäran av Jord- och skogsbruksministeriets vill endast hälften ta över släktstugan. Man vill istället hyra eller samäga.

Mannen med en bärbara dator
Så här kopplar många av på stugan i dag. Mannen med en bärbara dator Bild: Tobias Björkgren fritidshus,ledighet,bärbara datorer,datorer

Vem vill ha arbetsläger hela semestern? Stugsemestrarnas ökade rörlighet kan både ses som sparsamt och bekymmerslöst från gästernas synvinkel, samt ekonomiskt lönsamt från stuguthyrningstjänsternas perspektiv.

Annat var det förr

De Grönas Ira Donner berättar nostalgiskt om sin barndom på sin mormors sommarställe, då Yle Västnyland möter henne på Kungsgatan i Ekenäs.

Hon minns att det räckte väl med utedass och iskällare. Vattnet bar man in själv och tvätta sig gjorde man i bastun en gång i veckan. Donner säger att ett dylikt system skulle räcka bra för henne även i dagens läge.

- Det som är säkert är att man måste anpassa stugorna enligt tidens krav. Det krävs kreativitet för att hänga med, säger Jan-Erik Öhman i Snappertuna när han ombeds sia över det finska stuglivets framtid.

Intervju: Gunilla Ginström och Sofia Kajander
Text: Sofia Kajander