Hoppa till huvudinnehåll

Det här vet vi om terrorattacken i London

Theresa May utanför Downing Street nummer 10.
Theresa May utanför Downing Street nummer 10. Bild: EPA/ WILL OLIVER theresa may

Tolv personer har gripits efter terrorattacken på London Bridge och Borough Market. De tre angriparna dödade sju personer, innan de sköts ihjäl av polis. Premiärminister Theresa May sade att det finns allt för mycket tolerans mot extremism i Storbritannien - men nu räcker det.

May sammankallade det mäktiga krishanteringsrådet Cobra till ett krismöte efter terrorattacken. Efter mötet höll hon en kort presskonferens där hon märkbart skärpte tonen.

- Nu räcker det. Alla ska leva normalt och samhället ska fortsätta att fungera enligt våra värderingar. Men när det gäller att bekämpa extremism och terrorism så behövs ändringar, sade May.

Hon efterlyste nya internationella avtal för att reglera internet i ett försök att stänga terroristernas hemliga rum.

Samtidigt måste den brittiska antiterrorstrategin stärkas ytterligare, bland annat genom mera resurser och större befogenheter för polisen.

Dessutom kan det bli nödvändigt att straffa alla terrorrelaterade handlingar hårdare än nu.

- Uppriktigt sagt, så finns det för stor tolerans för extremism i vårt land. Vi måste bli kraftfullare vad gäller att identifiera extremismen och utrota den i hela samhället, sade May.

Attacken är den tredje inom några månader i Storbritannien och kommer bara dagar innan parlamentsvalet den 8 juni.

Tolv gripna - oklart om gärningsmännen var kända av polisen

Under söndagen har polisen utfört räder i östra London och gripit flera personer.

- Antiterrorenheten har gripit 12 personer i Barking, i östra London i anslutning till på London Bridge och Borough Market. Polisen fortsätter genomsöka flera adresser i området, sade Londonpolisen i ett uttalande.

Nyhetsbyrån Reuters fotograf uppger att fyra kvinnor fördes ut ur ett bostadshus i Barking av polisen. Kvinnorna kördes i väg i två polisbilar som stod och väntade utanför.

En kvinna förs ut ur ett bostadshus av polis i Barking.
En kvinna förs ut ur ett bostadshus av polis i Barking. En kvinna förs ut ur ett bostadshus av polis i Barking. Bild: AFP / Lehtikuva London

Samtidigt har den tekniska utredningen fortsatt på platsen.

Myndigheterna har inte sagt om gärningsmännen var kända av polisen sedan tidigare. Nu utreder man om de fick hjälp att planera attacken.

- Vi är säkra på att gärningsmännen var radikala islamister, att det var så de fick inspiration. Nu måste vi utreda hur de radikaliserades, sade inrikesminister Amber Rudd.

Polisens insatser hyllas

De tre gärningsmännen mejade ner fotgängare på London Bridge i en skåpbil. De körde därefter till det närbelägna distriktet Borough Market, där de började knivhugga människor.

Chefen för den brittiska antiterrorpolisen, Mark Rowley, sade tidigt på söndagsmorgonen att de misstänkta blev "konfronterade och skjutna" av polis inom åtta minuter efter det första larmet.

Rowley berömde polisens insats och sade att specialstyrkorna "reagerade mycket snabbt och modigt", och sköt ihjäl de tre misstänkta angriparna.

Polisen har också fått beröm av allmänheten. Ögonvittnen beskriver hur snabbt polisen tog kontroll över situationen.

Premiärministern inledde också sitt tal med att berömma polisen.

– Deras insats var snabb och modig och jag vill tacka och hylla polisen och räddningspersonalen, liksom de civila på plats som hjälpte till, sade May.

Sex personer bekräftades döda efter attacken och 48 skadade fördes till sjukhus. För 21 av de skadade är tillståndet allvarligt. På söndagsmorgonen meddelade polisen att ett sjunde offer hade avlidit.

En av de avlidna är en man från Frankrike, meddelar den franske utrikesministern. Sju fransmän finns bland de skadade.

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau säger för sin den att en kanadensare finns bland dödsoffren.

"Slungades sex meter upp i luften"

Polisen larmades strax efter tio på kvällen lokal tid efter att en vit skåpbil hade kört på människor på London Bridge. Bilen körde enligt ögonvittnen på trottoaren.

Ett vittne, som kallar sig Alessandro, sade till BBC att bilen körde till höger och vänster, och att avsikten helt klart var att träffa så många människor som möjligt.

- En person slungades upp till sex meter upp i luften. Stackars tjej, sade Alessandro.

- Det fanns åtminstone fem eller sex människor på marken, de var säkert svårt skadade.

Bilen körde vidare till Borough Market söder om London Bridge, ett område med flera restauranger och barer. Mycket folk fanns ute på gatorna i den varma sommarkvällen.

Tre knivbeväpnade män lämnade bilen och började knivhugga människor.

Ögonvittnen berättade att polisen snabbt var på plats, och att polismän sprang längs gatorna och skrek åt folk att sätta sig i säkerhet.

Många vittnen skildrar hur de blev infösta av polis på pubar och restauranger, och därefter beordrades komma ut med händerna på huvudet.

Ögonvittnet Gerald Vowls beskriver för The Guardian att han såg en kvinna bli knivhuggen, och att han kastade stolar, glas och flaskor mot angriparna för att stoppa dem.

Åtta poliser avfyrade sammanlagt 50 skott under polisoperationens gång. En civilperson ska ha träffats av polisens skott men personen fick inte allvarliga skador.

Paus i kampanjen - men Ukip fortsätter

De flesta politiska partier meddelade under söndagsmorgonen att de tar paus i sin kampanj inför parlamentsvalet den 8 juni.

Nationalistiska Ukip meddelade däremot att partiet inte tänker ta paus i sin kampanj. Partiledaren Paul Nuttall skrev på Twitter att partiet inte tänker låta extremisterna störa demokratin eftersom det är det de vill.

Premiärminister May sade i sitt tal att kampanjerna ska återupptas på måndagen och att valet ska hållas som planerat på torsdagen.

Londons borgmästare Sadiq Khan sade sig känna bestörtning över vad han kallar en "feg attack utförd i berått mod mot oskyldiga Londonbor och besökare".

"Det finns inget som helst berättigande för sådana barbariska dåd", kommenterade borgmästaren på Twitter.

Det är inte ens två veckor sedan dådet i Manchester den 22 maj, där 22-årige Salman Abedi sprängde sig vid popsångerskan Ariana Grandes konsert och dödade 22 människor, bland dem många barn.

London drabbades senast av terror den 22 mars, då britten Khalid Masood, en 52-årig muslimsk konvertit, i bil körde på fotgängare på Westminster Bridge och därefter knivhögg en polis utanför parlamentsbyggnaden. Tre fotgängare och polisen dog, och Masood blev själv ihjälskjuten av polis.

Trump, Macron lovar stöd - Japan varnar resenärer

Flera utländska statschefer har också kommenterat attentaten i London på sociala medier. USA:s president Donald Trump skrev att USA står vid britternas sida, och erbjuder all hjälp som behövs.

Trump upprepade också sitt krav på inreseförbud för personer från ett antal muslimska länder - ett förbud som flera gånger stoppats av domstolar i USA.
Hoppa över Twitterpostning

"Vi måste vara smarta, vaksamma och tuffa. Vi vill att domstolarna ska återge oss våra rättigheter. Vi behöver inreseförbudet som en extra säkerhetsåtgärd!" lyder Trumps budskap.

Frankrikes president Emmanuel Macron försäkrade att Frankrike efter nattens tragedi "mer än någonsin" står vid Storbritanniens sida.

Hoppa över Twitterpostning

"Mina tankar går till offren och till deras nära och kära", twittrade Macron.

Japan har utfärdat en resevarning för London. Utrikesministeriet i Tokyo uppmanar japanska medborgare i staden att undvika "potentiella mål", som varuhus, torg, konsertlokaler och politiska möten.

Japanska besökare rekommenderas hålla uppsikt över omgivningen, och "snabbt ge sig av" om de "får syn på någonting misstänkt".

Rysslands president Vladimir Putin har också skickat kondoleanser och fördömt attacken.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes