Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ambassad i London: Gör en reseanmälan och meddela era anhöriga

En kvinna talar i mobiltelefon på tågstationen London Bridge efter terrorattentatet i London den 3 juni 2017.
En kvinna talar i mobiltelefon på tågstationen London Bridge efter terrorattentatet i staden. En kvinna talar i mobiltelefon på tågstationen London Bridge efter terrorattentatet i London den 3 juni 2017. Bild: AFP / Lehtikuva London,terrorism

Finländare i Storbritannien ska göra en reseanmälan och kontakta sina anhöriga, uppmanar Finlands Ambassad i London. Klockan 9.30 på söndagsmorgonen hade ambassaden inga uppgifter om finländska offer för terrordådet.

Pressattachén Pekka Isosomppi säger att Londonpolisen på söndagsmorgonen ännu inte hade sagt något om offrens nationaliteter.

- Vi har just nu inga uppgifter om inblandade finländare, det är våra uppgifter just nu.

Mottot i staden är ”keep calm and carry on”. Livet måste gå vidare och man får inte ge efter för terrorism och terrorister.― Pressattaché Pekka Isosomppi

Hur många finländska turister som befinner i London just nu vet man inte på ambassaden, men det handlar om hundratals.

I Storbritannien bor 20 000 finländska medborgare, de flesta i Londonområdet, berättar konsul Riitta Kukkonen.

"Meddela åtminstone era anhöriga"

Ambassaden ber alla som är i, eller ska resa till, Storbritannien att göra en reseanmälan. Det kan man göra antingen via Utrikesministeriets webbplats eller ambassadens.

- Gör en reseanmälan eller meddela åtminstone era anhöriga att ni är i säkerhet. Det skulle vara till stor nytta både för oss och förstås också för att lindra de anhörigas ängslan, säger Pekka Isosomppi.

Det lönar sig också att följa med både ambassaden och Utrikesministeriets webbsidor. Den som inte får kontakt med sina anhöriga och är orolig kan ringa till Utrikesministeriets jour på numret 0916055555. På ambassadens sidor finns också en journummer till polisen.

Terrorn ingen överraskning

Det här är det tredje terrordådet i Storbritannien på kort tid, och det andra i London. Tyvärr kommer dådet inte som någon överraskning, säger pressattachén Pekka Isosomppi.

- Stämningarna är förstås väldigt bedrövade då det här sker igen, och att det någonstans finns folk som begår sådana här dåd.

Han säger att Londonborna ändå står upp mot terrorn.

- Mottot i staden är ”keep calm and carry on”. Livet måste gå vidare och man får inte ge efter för terrorism och terrorister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes