Hoppa till huvudinnehåll

IFK tar upp jakten - knep viktig trepoängare i grinig match i Kuopio

Robin Sellin och Aleksei Kangaskolkka låg bakom IFK:s 2-0 mål i Kuopio.
Robin Sellin och Aleksei Kangaskolkka låg bakom IFK:s 2-0 mål i Kuopio. Robin Sellin och Aleksei Kangaskolkka låg bakom IFK:s 2-0 mål i Kuopio. Bild: Toni Hekkala / All Over Press IFK Mariehamn,Aleksei Kangaskolkka,fotboll,robin sellin

De regerande mästarna IFK Mariehamn tog sin andra raka seger och första på bortaplan i årets fotbollsligan, när man besegrade KuPS i Kuopio med 2-1 (2-1). Efter matchen blev det stökigt i samband med att lagen skulle skaka hand. "De vill inte skaka hand med oss och hotar slå oss på käften", sade Kristian Kojola.

Efter en förlust och tre oavgjorda matcher på bortaplan lyckades IFK Mariehamn vinna säsongens första bortamatch.

Brian Span förde upp IFK Mariehamn i en tidig 1-0-ledning och efter en dryg halvtimme pricksköt svensken Robin Sellin in 2-0 från nära håll på en delikat framspelning av Aleksei Kangaskolkka.


Några sekvenser innan 2-0-målet hade KuPS bud på en straff när bollen tog på en IFK-spelares hand, men domaren lät bli att ingripa.

- Det är två ganska trött lag som möts, men lyckligtvis fick vi gjort ett par mål. Otroligt synd att vi tappade in reduceringen, sade Aleksei Kangaskolkka i pausintervju till IS Extra.

KuPS kom in i matchen på allvar strax innan pausvila när Ruben Gabriel vräkte in reduceringen till 1-2 från nära håll.

I den andra halvkeken böljade spelet en hel del fram och tillbaka, men IFK lyckades hålla undan även för KuPS tunga slutforcering och vinna för andra matchen i följd.

Två röda kort och gräl efter matchen

På tilläggstid hade KuPS en boll i mål på en hörna, men målet dömdes bort på grund av ruff och i den efterföljande sekvensen fick både Solomon Duah och Gbolahn Salami ett direkt rött kort.

Matchens huvuddomare Jani Laaksonen förklarade vad som hände.

- Solomon Duah körde in i ryggen på mig och gick över gränsen för vad som är tillåtet. När jag försökte visa ut honom tog Salami mig i handen och höll fast mig på ett hotfullt sätt och var stor i käften. Han gav mig inget annat alternativ än att visa ut honom, sade Laaksonen på en video på KuPS twitterkonto.

Det blev också grinigt efter matchen.

- Det är helt löjligt, visa ut hela laget! De vill inte skaka hand med oss och hotar slå oss på käften, sade IFK-backen Kristian Kojola i intervjun till Iltasanomat efter matchen.

- Vi hade en lång resa och visste att vi måste göra vårt yttersta för att få med oss något härifrån. Jag tror det är första gången jag är med och vinner en match i Kuopio.

Om tio dagar väntar ytterligare en lång bortaresa, när ålänningarna gästar PS Kemi.

HJK fick hjälp

Ligaledande HJK fick hjälp på traven i den första halvleken av sin bortamatch mot RoPS, när hemmaförsvaret nickade in bollen på en hörna av Atomu Tanaka.

HJK:s enmålsledning stod sig länge och väl, men efter en dryg timmes spel blixtrade Evans Mensah till och gjorde 2-0 på en tursam studs till gästande HJK.

Knappt hade HJK hunnit hämta andan efter firandet innan RoPS reducerade på en hörna genom Simo Roiha, men direkt i följande sekvens fick HJK en straff som Mosthagh Yaghoubi säkert satte i mål.

Tre mål på tre minuter!

Efter de galna minuterna i Rovaniemi jämnade spelet ut sig och slutminuterna blev en transportsträcka. I den 93:e minuten fastställde Morelos ännu slutsiffrorna 4-1 till HJK från liten vinkel.

För serieledande HJK som vann skotten med 25-7, var det andra raka segern i serien och den sjätte förlustfria matchen i följd.

Tucos chip en delikatess

I Tölö i Helsingfors hade IFK fått Ilves från Tammerfors på besök och matchen vägde jämnt tills en halvtimme hade spelats.

Tuco fick med sig en genomskärare djupt in på offensiv planhalva och chippade iskallt in bollen över en utrusande Tomi Maanoja i IFK-målet.

Tucos godbit blev matchens enda fullträff och Helsingfors IFK huserar alltjämt på kvalplats i tabellen efter söndagens förlust.

För Ilves betydde de tre poängen att laget hänger med på övre halvan i tabellen.

Fotbollsligan, söndag:

Helsingfors IFK - Ilves 0-1 (0-1)
30 min 0-1 Tuco

RoPS - HJK 1-4 (0-1)
18 min 0-1 självmål
61 min 0-2 Evans Mensah
63 min 1-2 Simo Roiha
64 min 1-3 Mosthagh Yaghoubi (straff)
93 min 1-4 Alfredo Morelos

KuPS - IFK Mariehamn 1-2 (1-2)
9 min 0-1 Brian Span
35 min 0-2 Robin Sellin
39 min 1-2 Ruben Gabriel

Läs också