Hoppa till huvudinnehåll

Tomas älskar kluriga problem

Tomas Lindén och olika typer av kubpussel
Tomas Lindén är en pusselspelsfantast. Tomas Lindén och olika typer av kubpussel Bild: Yle/Roger Källman Rubiks kub,pussel,tomas lindén

Tomas Lindén har tyckt om pussel och problemlösningsspel ända sen barndomen. Nu driver han en pusselspelsbutik som lockar kunder till Vasa från fjärran länder.

- Som barn lekte man med Lego. Så fanns "15-spelet", fyrkanten där man flyttade numrerade brickor i ordningsföljd. Det där minns jag att jag hade som riktigt liten.

Spelintresset kombinerades småningom med intresset att göra olika saker i trä. Tomas sålde i slutet av 1980-talet egentillverkade träpussel på gammaldags marknaden i Jakobstad.

- Min första butik öppnade jag i Helsingfors år 1996. Efter tio år flyttade vi sen till Vasa och har varit här sen dess.

En unik butik

Problemlösningspussel och -spel är en rätt så smal nisch, säger Tomas. Hans butik är den enda i sitt slag i Norden.

- I hela Europa finns ungefär 15 affärer: två i Paris, en i London, två i Prag... och så den här i Brändö i Vasa.

Tomas säger att hans butik är den största i Europa, vad gäller sortimentet. På världsnivå finns det bara två som har större utbud: en i Boston och en i Tokyo.

- Jag har kunder som kommer också långt ifrån. Jag har haft kunder som har kommit hit från Singapore, enkom för att handla i butiken.

Den magiska kuben

Ett pusselspel som har fascinerat och frustrerat i snart 40 år är Rubiks kub. Det var ungraren Ernő Rubik som uppfann kuben som bär hans namn.

- Om jag minns rätt så var det faktiskt på en matematikkonferens i Finland där den presenterades, säger Thomas. Då var den ännu inte en kommersiell produkt, utan ett pedagogiskt hjälpmedel för att visualisera tredimensionell rörelse.

Det var i början av 1980-talet som Rubiks kub "drabbade" världen. Även Tomas hade en kub, men likt de flesta andra lyckades han aldrig lösa den helt.

- Det var ofta så att det kom med en lösning då man köpte kuben, men jag ville inte titta på den. Det blev en grej att vara envis och så höll jag på i 25 år innan jag gav upp.

Ofattbart snabbt

Det finns andra som inte har gett upp. Det tävlas i att lösa Rubiks kub på en mängd olika sätt: på "vanligt" vis, enhändigt, med fötterna, med förbundna ögon...

- Världsrekordtiden att lösa kuben är under fem sekunder! (här kan du se Feliks Zemdegs lösa kuben på 4,73 sekunder)

En butikshylla fylld med varianter av Rubiks kub.
Kuber av olika slag En butikshylla fylld med varianter av Rubiks kub. Bild: Yle/Roger Källman Rubiks kub,pussel,leksaker

Den ursprungliga kuben hade formen 3x3x3, men nu finns det betydligt större varianter. Den holländska pusselmakaren Oskar van Deventer har gjort en kub med måtten 22x22x22!

Utöver regelrätta kuber tillverkas det också en mängd varianter: pyramider, stjärnor...

- Det som har hänt de senaste fem åren är att tack vare 3D-printerns ankomst så har branschen exploderat. Det kommer numera en ny modell i veckan!

Tävling på hög nivå i Vasa

Den 9-11 juni samlas pusselspelsentusiaster i Rewell Center i Vasa för att delta i evenemanget Problempusseldagar 2017. Det ordnas då tävling i "speedcubing" och World Cube Associations officiella övervakare är på plats.

- Deltagarna kommer från hela Finland, också den högsta eliten som vill kvalificera sig för världsmästerskapen som ordnas i Paris senare i sommar, säger Tomas.

Det ordnas också demonstrationer och utställningar under dagarna. Man kan också pröva på att lösa världens tredje största Rubiks kub (en kubikmeter!).

Besökarna kan också ta med sig sina egna kuber för att få dem lösta eller servade, samt prata med erfarna utövare av hobbyn.

En asymmetrisk och enfärgad variant av Rubiks kub
En asymmetrisk och enfärgad variant av Rubiks kub Bild: Yle/Roger Källman Rubiks kub,pussel

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten