Hoppa till huvudinnehåll

80 meter minimimålet för Oliver Helander i sommar – trots skadan

Oliver Helander i landslagsdressen.
Helander hoppas på landslagsuppdrag i sommar. Oliver Helander i landslagsdressen. Bild: Yle/Bubi Asplund karis,Raseborg

Finlands för tillfället kanske främsta spjutlöfte Oliver Helander känner sig självsäker inför sommaren, trots att han fortfarande inte kan kasta med full fart. Vintern har bjudit på stora framsteg och kittlande handbollsfingrar.

Olive Helander hade en annorlunda spjuttävling på hemmaplan på söndagen.

Karis stora spjuttalang kunde inte delta själv, men fungerade som funktionär och stod ute på gräsmattan och godkände och förkastade kollegernas kast.

– Inte vet jag nu om det var så speciell upplevelse, säger han till Yle Sporten efter avslutat dagsverke. Hellre skulle man varit på banan och kastat själv än stått bredvid och vinkat med flaggorna.

Oliver Helander, FM 2016.
I sommar ska spjutet sväva långt igen. Oliver Helander, FM 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Oliver Helander

Orsaken till att Helander stod över tävlingen är att han fortfarande är konvalescent efter höstens armbågsoperation. Han hoppas inleda tävlingssäsongen inom en månad.

80 meter fullt möjligt

Efter att tävlingen satt punkt stannar Helander kvar på kastplatsen och slänger iväg några spjut tillsammans med brorsan Benjamin.

Kroppen tillåter inte ännu en full ansatslöpning, men också med bara några stegs fart har han på träning presterat bågar över 70 meter.

– Bara man så småningom kan börja kasta med full fart ska det väl kunna flyga hyfsat långt, säger 20-åringen med ett självsäkert leende.

– 80 meter är minimimålet. Det ska jag kasta över i år och det borde inte vara några... större problem vet jag inte om jag kan säga, men det borde åtminstone vara fullt möjligt att kasta över 80 meter.

Mycket bättre skick än förut

Helanders personliga rekord med herrspjut är 76,28 från kvalet i U20-EM i Eskilstuna sommaren 2015. Under finalen skadade han armbågen och slutade ”bara” sjua.

Förra säsongen tillät den sargade kroppen endast en tävling. Helander tog sig till final i Kalevaspelen med kvalresultatet 71,67, men kunde sedan inte medverka i finalen.

Oliver Helander kastar spjut för IF Raseborg.
Vintern träningar har gått helt enligt planerna. Oliver Helander kastar spjut för IF Raseborg. Bild: Yle/Bubi Asplund friidrott,spjutkastning,spjutkastare,Oliver Helander,Karis,Västnyland,Raseborg,if raseborg

Klivet in bland den blåvita herreliten ska istället komma i sommar.

– Nog är det lite tanken, konstaterar Helander. Så bra har träningarna gått, och fysiskt är jag i såpass mycket bättre skick än förut.

Huvudmålet för säsongen är U23-EM i polska Bydgoszcz i juli, där även två år äldre kastare får delta. I sommar har redan fyra tidigast 1995-födda européer spräckt 80-metersgränsen.

Kittlat i handbollsfingrarna

Hela familjen Helander fungerade som funktionärer under Stjärntävlingarna i Karis. Förutom pappa och mamma hade även lillebror Benjamin återvänt hem från Sverige dagen innan.

Benjamin, som även han var en lovande spjutkastare, valde olikt storebror handbollen och spelade vidare i Alingsås, som Oliver lämnade redan hösten 2014.

fin-ita 13.10.2014
Oliver Helander hörde till Finlands främsta handbollstalanger innan han lade av med grenen i fjol. fin-ita 13.10.2014 Bild: Yle/Janne Karinkanta theo westerlund

Storebror har inte ångrat sitt motsatta beslut att lägga handbollen åt sidan efter den senaste operationen, men helt har han inte släppt taget om andra favoritgren.

– Klart det kittlat lite i fingrarna när man varit och kollat på handbollsmatcher under vintern. Det skulle varit roligt att spela, men jag är nog nöjd med mitt beslut.