Hoppa till huvudinnehåll

Åbo får nytt tvåspråkigt daghem: ”Vi vill erbjuda stadens bästa småbarnsfostran”

Barn på lekplats
Arkivbild. Barn på lekplats Bild: Mikael Crawford/Yle utan kompisar,daghem,Dagisbarn,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek)

Det privata daghemmet Ankdammen förväntas öppna sina dörrar i augusti och erbjuda 28 nya daghemsplatser i Åbo. Ankdammen har sedan tidigare flera daghem i huvudstadsregionen.

Idén att starta ett eget privat daghem växte fram då Heidi Ruhala själv sökte ett lämpligt daghem åt sitt barn.

- Det viktigaste är att föräldrarna hittar ett daghem som känns tryggt med små grupper och kompetent personal. Med Ankdammen vill vi skapa en miljö där man vill lämna sitt barn.

Barns stövlar på rad
Barns stövlar på rad Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,dagis,daghem,stövlar,Vinterväder

Sju är senare är deras verksamhet väletablerad i huvudstadsregionen med 15 daghem i Helsingfors, samt ett i Grankulla och ett i Esbo. Ungefär 400 barn går dagligen på något av Ankdammens daghem.

Varför valde ni att starta ett nytt daghem just i Åbo?

- Det är främst på grund av den ökade efterfrågan och den positiva responsen vi fått för våra daghem i Helsingfors. Det var flera familjer som flyttade från Helsingfors till Åbo som önskade att vi skulle starta verksamhet också här. Det har lett till att jag vågade ta risken att starta verksamhet i Åbo

Ruhala sökte lokaler runtom i Åbo innan hon hittade den rätta i Martins.

- Läget avgjorde. När jag steg in i lokalen i Martins tänkte jag genast ”hej här kan vi starta en Ankdamm”. Det är centralt samtidigt som det är nära till naturen.

Barn i rutschbana
Barn i rutschbana Bild: Mikael Crawford/Yle rutschbana,daghem,Dagisbarn,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),Rutschkana

Det nya daghemmet förväntas öppna sina dörrar i början av augusti och har rum för 28 barn. Flera familjer har redan visat intresse.

- Vi får dagligen förfrågningar. Men vi räknar med att det tar en termin att fylla alla platser. Men oberoende om det är ett barn eller 28 så inleder vi vår verksamhet i höst.

En tvåspråkig vardag

Verksamheten i Ankdammen är tvåspråkig, det vill säga det finns både svensk- och finskspråkiga bland barnen och personalen. Idén är inte att daghemmet ska fungera som ett språkbadsdaghem där syftet är att all verksamhet ska vara på ett främmande språk för barnet.

- Alla talar huvudsakligen sitt modersmål tills de känner sig bekväma att prova på det andra språket. Men vår personal som både består av finsk- och svenskspråkiga håller fast vid sitt modersmål.

Hur fungerar ett tvåspråkigt daghem i praktiken?

- Det fungerar som i en tvåspråkig familj där ena föräldern talar finska och den andra svenska. Vi använder språken på samma sätt.

Sandlådan vid Steinerdaghemmet Solgården i Karis
Sandlådan vid Steinerdaghemmet Solgården i Karis Bild: Yle/Katrinna Laine solgården

Ruhala säger att de strävar efter att ha en så jämn fördelning av svensk- och finskspråkiga som möjligt i gruppen.

- I en grupp på 28 barn strävar vi efter att 14 talar svenska och 14 finska. Men det är såklart inte alltid möjligt.

Hur ser ni till att vardagen inte domineras av ett av språken?

- Visst kan det komma situationer där barnen leker mer på finska eller svenska. Men vi har inte upplevt att något språk skulle dominera. Med den sju år långa erfarenhet vet vi det. Vi vill erbjuda stadens bästa dagvård och småbarnsfostran.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Arbetslösheten sjunker i rask takt i Egentliga Finland

  Arbetslösheten sjunker snabbast i Nystadsregionen.

  Flera goda nyheter serveras i NTM-centralens färskaste granskning av arbetslöshetssiffrorna. Arbetslösheten minskar och det gäller också långtidsarbetslösa och unga, oberoende av utbildningsbarkgrund. Snabbast sjunker arbetslösheten i Nystadsregionen.

 • Två av Åbooffren kvar på intensiven

  Har knivskador på halsen.

  Två av offren i knivattacken i Åbo får fortsättningsvis intensivvård. Deras tillstånd är ändå stabilt, meddelar Petri Virolainen, sjukhusdirektör på Åbo universitetscentralsjukhus.

 • En av de Åbomisstänkta har släppts - fyra häktade

  Två häktas på sannolika skäl.

  En av de fem som greps i samband med knivdådet i Åbo förra veckan har släppts, meddelar tingsrätten i Egentliga Finland. Den huvudmisstänkta, två 18-åringar och en 28-åring har samtidigt häktats.

 • Bytesbörsen 22 augusti:

  En hel del intressant igen!

  En plog, kättingar, sopkärl, kristallkrona, svarta vinbär, ampelblommor, trädgårdsväxter, Corona-spel och en metallkorg till fritös i veckans Bytesbörs!

 • Barbora Xu vill ena Åboborna på stor konsert

  Hon sjöng och samlade folk på torget efter terrordådet.

  Det var hon som satt och spelade och sjöng invid gravljusen och blommorna på Salutorget på fredagkväll. Bilder av henne fanns i stora internationella medier som The Guardian. Barbora Xu är Åbobo med tjeckiska rötter. Hon spelade på ett kinesiskt stränginstrument som påminner om finsk kantele. Hon sjöng på finska och kinesiska. Nu vill hon samla alla Åbobor till gemensam konsert.

 • Ytterligare en misstänkt marockan begärs häktad

  Den huvudmisstänkte i häktnigsförhandlingar på tisdag kl. 11

  Ytterligare en 18-årig marockan begärs häktad med anledning av knivattacken i Åbo. Häktningsbegäran har lämnats in till Egentliga Finlands tingsrätt. Mannen misstänks på sannolika grunder för två mord och åtta mordförsök utförda i terroristiskt syfte.