Hoppa till huvudinnehåll

Akava: Regeringen borde slopa språkförsöket

En student gör anteckningar i sitt häfte på två språk.
En student gör anteckningar i sitt häfte på två språk. Bild: Yle/Linus Hoffman tvåspråkighet,studenter,studier,studerande,HUMAK University of Applied Sciences,Svenskundervisning,yrkeshögskoleutbildning,flerspråkighet

De akademiska branschernas fackförbund Akava anser att regeringen bör slopa språkförsöket där en del av svenskundervisningen ska bli frivillig i vissa kommuner.

Akava anser att försöket inte kommer att leda till det som regeringen har som målsättning, nämligen att öka elevernas intresse för språk och göra språkundervisningen mer mångsidig.

Snarare går det tvärtom, skriver Akava i ett pressmeddelande.

Som belägg för detta nämner Akava frivilligheten i att skriva det andra inhemska språket i studentexamen; det har inte lett till mångsidigare språkstudier i gymnasiet.

Akava: Inte uppmuntra till mindre utan till mera

I stället för att uppmuntra elever att välja bort språk bör de uppmuntras till och ges möjlighet att läsa allt fler språk i ett allt tidigare skede, anser Akava.

Enligt förbundet skulle försöket dessutom leda till större socioekonomiska klyftor när eleverna själva måste ansvara för att de lär sig det andra inhemska språket som krävs i studier på andra stadiet.

Omkring 90 procent av eleverna väljer numera engelska som första främmande språk och intresset för andra språk har minskat rejält.

Omkring 80 procent av grundskoleeleverna läser endast två obligatoriska språk och endast 20 procent studerar tre främmande språk.

Läs också