Hoppa till huvudinnehåll

Anne Hietanen: Vad gör dig upphetsad?

Anne Hietanen
Anne Hietanen Bild: YLE/Barbro Ahlstedt anne hietanen

Det finns inget mera tacksamt än att få intervjua en passionerad typ. Jag behöver knappt ställa en enda fråga, den intervjuade berättar självmant allt - och lite till.

I stunden är det väldigt smittsamt, de lysande ögonen, upphetsningen och glädjen som kommer fram när personen berättar om sin kärlek till soffor, segling, den norska tv-serien Skam eller vad det nu är.

Jag tänker alltid att tänk om jag också kunde känna så där. Och säkert kan jag, men det slår mig att jag inte tillåtit mig. Det känns som alltför onyttigt att hålla på med en hobby "lite för mycket".

Jag är sist och slutligen en person som nästan enbart skrider till verket, stiger upp ur soffan, om jag vet att det jag gör kommer att leda till något konkret som är till nytta.

Det skall gärna dessutom vara något som jag kan belönas för. Titta på Anne, nu har hon lärt sig spagat och ett nytt språk! Det duger inte med att: Har ni hört om Anne? Hon slösade bort alla pengar på att i flera år resa runt världen för att köpa alla färgers nagellack som någonsin har skapats. Nu ställer hon ut dem i sitt tält på Borgå torg.

Ingen får skaffa hund

Faktum är att jag gillar nagellack, det finns mycket jag gillar och till och med älskar. Jag älskar, älskar, älskar hundvalpar med fjantiga miner och klumpig tassföring och frågan är om jag inte skulle vara lyckligare om jag umgicks med hundar lite oftare.

Men som med så mycket annat har jag bestämt mig för att det är onödigt och ansvarslöst att i denna livssituation skaffa en hund. (Det här betyder i praktiken tydligen att jag anser att nästan ingen borde få skaffa hund eftersom det inte finns något speciellt med min livssituation just nu.)

Nytta och passion

Jag känner aldrig tygellös passion helt enkelt eftersom jag, om jag nu riktigt vänder ut och in på mig själv, verkar tycka att det är själviskt och ofta inte leder till något "viktigt". Passion som riktar sig på att enbart tillfredsställa personen själv känns för mig som lite onödig.

Låt säga att någon älskar en viss artist och sedan (för)följer denna runt hela världen. Någon har sett XX uppträda 75 gånger bara i fjol och sålt huset och hunden för att kunna göra det. Är det egentligen något väldigt eftersträvansvärt? För det världen framåt?

Och varifrån har min tanke om att allt skall vara så nyttigt kommit? I min värld är passion och nytta två fristående figurer som opererar helt oberoende av varandra. De kan gå hand i hand, men de kan mycket väl leva åtskilda i åratal utan att ens skicka ens ett julkort åt varandra.

Samlarna

En del av de passionerade är samlare, och som en utomstående kan det verka som om samlare ofta inte kan njuta av sin samling (koppar, kavlar, kvarnar) utan gärna sätter sin koncentration på de objekt som fattas från samlingen. Här ligger jakten i fokus, aldrig är samlaren nöjd.

Den passion som egentligen är mest eftersträvansvärd måste väl vara en sådan som riktar sig till att göra gott för flera personer än en sig själv. En passion som involverar ett helt samhälle, en hel värld. De personer jag beundrar är nog inte de som har en komplett deodorantkulssamling (Ted&Kaj-lyssnare är med mig här) utan de som kämpar för en bättre värd.

Sexmaskin

Och hur är det nu sedan, är dessa passionerade världsförbättrare även sexmaskiner? Spelar det någon roll?

Nej det gör det väl ändå inte, men en intressant parentes är att Gandhi var såpass intresserad av kvinnor att han ofta måste vända bort blicken för att inte helt gå upp i limningarna. På äldre dagar kunde han inte sova om han inte fick göra det mellan två kvinnor, som en liten hamburgarbiff. Detta framgår bland annat i boken Intohimo av Minna Marsh som Eva kela och jag pratar om i vårt nyaste podd-avsnitt.

Här kan du lyssna på det senaste avsnittet av Hietanen & Kela. Vi pratar också om en mycket fin novellsamling av Alicia Erian.

Och så en fråga till dig, vad är det som får ditt hjärta att bulta? Som får dig att ta steg efter steg framåt även om terrängen ibland är svårforcerad?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje