Hoppa till huvudinnehåll

Ett öga gråter när scenkonstutbildningen flyttar från Vasa till Jakobstad

Gabriele Alisch och Kalle Halmen flyttar en bänk.
Gabriele Alisch och Kalle Halmen deltar i flyttarbetet. Gabriele Alisch och Kalle Halmen flyttar en bänk. Bild: Yle/Malin Hulkki Yrkeshögskolan Novia,flyttning,kalle halmen

Nu flyttar scenkonsten från Vasa till Jakobstad. Sedan slutet av maj har sakerna vid Kaserntorget packats ihop inför flytten till Campus Allegro i Jakobstad.

Gabriele Alisch som är utbildningsansvarig och studerande Kalle Halmén tycker att det känns en aning vemodigt.

- Flyttbilen har kommit och nu väntar vi på en container så vi får kasta bort mycket också. Jag har packat mitt eget rum under Kristihimmelsdag och studerandena började på måndag förra veckan och har packat fem dagar. De har jobbat helt fantastiskt, säger Alisch.

- Det har gått bra. Vi har annars också väldigt bra talkoanda i och med de här teaterstudierna. Samarbetet fungerar, säger Halmen.

Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad.
Nu flyttar scenkonsten från Vasa till Jakobstad. Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad. Bild: Yle/Malin Hulkki föreställande konst,flyttning,Yrkeshögskolan Novia

Allt på samma ställe

Redan för två år sedan bestämdes det att Novias scenutbildning ska flytta till Campus Allegro i Jakobstad. Främsta orsaken är ekonomisk.

Man hoppas kunna spara pengar genom att centralisera musik, konst och scenkonst till samma ställe. Det finns både för och nackdelar konstaterar Alisch.

- Vi har varit här på Kasernen i nio år och utbildningen har utvecklats mycket under den tiden. Det finns många kära minnen så ett av mina ögon gråter lite i dag och det känns tungt i bröstet. Men sedan har jag också upptäckt att Jakobstad har ett hemskt fint klimat. Staden ger finansiellt stöd och det känns också lite pirrande att börja någonting nytt, säger Gabriele Alisch.

Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad.
Flytten till Jakobstad är ingen liten flytt. Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad. Bild: Yle/Malin Hulkki Yrkeshögskolan Novia,flyttning

Till fördelarna hör ett nytt fint campus och möjligheter till samarbete över konstämnena eftersom alla konstämnen finns där från musik, bildkonst, formgivning, foto till grafisk design.

Det som är mindre bra är att man får börja bygga upp sitt nätverk på nytt.

- Det gråtande ögat tänker på de nätverk som vi har byggt upp under nästan 20 år i Vasa. I Jakobstad måste vi börja från noll när det gäller nätverken.

Ingen proffsteater

Också de faktum att det inte finns professionell teater i Jakobstad påverkar scenkonsten negativt tror Alisch.

- Det påverkar hemskt mycket. Vi måste försöka kompensera det med resor till Helsingfors och utomlands så att våra studerande fortfarande kan se på bra teater. Sedan har vi också Karleby teater i närheten och jag hoppas vi kan bygga upp kontakt med den. Och Wasa teater har sagt att de gärna vill hålla kontakt trots avstånd, säger Gabriele Alisch.

Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad.
En stor del av flytten sköts med talkokrafter. Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad. Bild: Yle/Malin Hulkki Yrkeshögskolan Novia,flyttning

- Då man studerar teater är det livsviktigt att man också får se på teater hela tiden. Det känns som ett kortsiktigt sparbeslut då man får sätta mera pengar på att ordna bussar och resor hit och dit, säger Halmen.

12 nya studerande

Scenkonsten har inte tagit in nya studeranden på ett par år men i vår har man tagit in 12 nya studeranden.
Flytten berör bara de nya studerandena.

De äldre studerandena som nu har ett år kvar av sina studier får bli kvar i Vasa för att slutföra sina scenkonststudier. En del av de studierna kommer att vara rätt självständiga eftersom de bland annat innefattar slutarbete.

Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad.
Största delen av sakerna packades redan i slutet av maj. Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad. Bild: Yle/Malin Hulkki Yrkeshögskolan Novia,flyttning

Men en del kommer nog också att skötas som närstudier och då behöver man en ny lokal för de studerande som blir kvar i Vasa.

- Vi blir av med vårt teater Casa som vi haft som vårt hem i tre år och förhandlingar pågår om ny lokal. Vi kommer att ha gästlärare som drar olika specialiserings kurser. Största utmaningen för oss är det konstnärliga slutarbetet där vi har ganska fria händer.

I Jakobstad är allt ännu lite på hälft men allt ska vara klart till hösten.

- Vår black box är på gång men det saknas ännu alla saker för ljussättning och golvet är inte ännu där men under sommaren kommer allt att bli färdigt. Alla sociala utrymmen är klara, säger Gabriele Alisch.

Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad.
I nio år har scenkonsten hållit till vid Kasernen i Vasa. Novias scenkons flyttar från Vasa till Jakobstad. Bild: Yle/Malin Hulkki Yrkeshögskolan Novia,flyttning

Läs också