Hoppa till huvudinnehåll

Få finskspråkiga söker sig till Optima

Optima i Jakobstad
Optima i Jakobstad Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,Optima

En sjua i svenska eller ett godkänt språkprov plus tillräckligt goda betyg i övrigt ger också finskspråkiga möjlighet att studera vid Optima i Jakobstad. Den här möjligheten utnyttjas ändå av relativt få finskspråkiga ungdomar, den övervägande delen föredrar yrkesstudier i Karleby.

Diskussionen om bristen på yrkesutbildning på hemorten för finskspråkiga i Jakobstad dyker upp med ojämna mellanrum och då som en rättvisefråga mellan språkgrupperna.

Möjligheten att studera på hemorten vid Optima utnyttjas årligen av ett tiotal finskspråkiga studerande med tillräckliga kunskaper i svenska.

I Jakobstad finns bara andra stadiets utbildning på finska i gymnasiet plus en merkonomutbildning vid Optima som inte lockat sökande i tillräckligt hög grad.

En sjua i svenska räcker

Många finskspråkiga ungdomar i Jakobstad har sådana vitsord i svenska att yrkesstudier vid Optima är en möjlighet om man har en sjua eller högre vitsord i svenska som A-språk på betyget.

Ett annat alternativ är att klara det nationella prov i svenska som ordnas för ändamålet om man har ett lägre vitsord, sen gäller det förstås att komma in på den utbildning man är intresserad av.

- Studerande skall påvisa tillräckliga kunskaper i svenska för att bli antagna och de stöds sedan i branscherna i sedvanlig ordning, säger Sanna Björkell- Käldström som är koordinator för studerandeservicen vid Optima i Jakobstad.

- Min uppfattning är att de som sökt och blivit antagna hit så klarar sig riktigt bra vid utbildningen i Optima.

- Utgångspunkten är att de lär sig att använda svenska språket, också skriftligt men naturligtvis fästs det inte särdeles mycket uppmärksamhet på stavfel och liknande.

Rektor Max Gripenberg och koordinator Sanna Björkell-Käldström vid Optima i Jakobstad
Max Gripenberg och Sanna Björkell-Käldström. Rektor Max Gripenberg och koordinator Sanna Björkell-Käldström vid Optima i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Optima,Rektor,sanna björkell-käldström

Marknadsföringen av Optima till finskspråkiga

Optima marknadsför sig inte specifikt till finskspråkiga elever eller ens till språkbadselever i Jakobstad säger Optimas rektor Max Gripenberg.

Marknadsföringen sker enligt honom mer generellt. Optima är nog med vid föräldraträffar och liknande i Etelänummi skola när utbildningsval efter årskurs nio blir aktuella.

- Världen förändras och det är viktigt att följa med. Ser vi det i det perspektivet att vi skall ha kompetent arbetskraft som täcker hela Jakobstadsregionen, då är det viktigt att ta språkgrupperna i beaktande, också nyfinländare, säger Max Gripenberg.

Slipper resor och har tid för hobbyn

I princip är yrkesutbildningen i norra delen av svenska Österbotten ordnad så att svenskspråkiga ungdomar i Karleby utbildas i Jakobstad vid Optima och finskspråkiga i Jakobstad vid yrkesinstitutet i Karleby.

Det blir en ganska lång tid att sitta i bussen varje dag, resan är 80 kilometer tur-retur.

Sebastian Östman och Mathias Åstrand i Jakobstad är finskspråkiga ungdomar, namnen till trots, och får sin utbildning vid Optima.

De hade inte tillräckligt goda vitsord i svenska och måste därför tentera det nationella provet i svenska för att få rätt att studera vid Optima. Båda två började sina studier i höstas och talar rätt obehindrat svenska idag.

- Det är nära hem och man lär sig ganska bra att prata svenska, säger Sebastian Östman om orsakerna till att han valde Optima.

- Karleby var inget alternativ, det är så långt dit och man hinner inte ha några hobbyn om man studerar i Karleby.

Mathias Åstrand har gått en lite krokigare väg innan han inledde sina kockstudier vid Optima i höstas.

- Jag var i yrkesskolan i Karleby i sex månader men sedan blev det stopp, jag jobbade vid After Eight i tre månader och sedan kom jag hit.

- Vi får båda skriva proven på finska om vi vill. Kompisarna blev nog lite förvånade när de hörde att vi skulle studera vid Optima.

Sebastian Östman och Mathias Åstrand är finskspråkiga men studerar vid Optima
Sebastian Östman och Mathias Åstrand. Sebastian Östman och Mathias Åstrand är finskspråkiga men studerar vid Optima Bild: Y Jakobstad,Österbotten,Optima,mathias åstrand

Mer än hälften av de finskspråkiga i Jakobstad väljer yrkesutbildning

Årskullen finskspråkiga ungdomar som lämnar grundskolan i årskurs nio är cirka nittio ungdomar i år. En knapp majoritet av dem väljer yrkesutbildning men nästan lika många väljer det finska gymnasiet i Jakobstad.

Pekka Juanto är studiehandledare vid Etelänummi skola och han informerar också ungdomarna om möjligheten att få yrkesutbildning på hemorten om man klarar av svenskan.

- Optima presenterar sig vid de föräldraträffar som ordnas kring andra stadiets utbildning. I fjol ordnades det tillfället i november.

- Om intresse mäts med intresset för Optimas informationsmaterial så finns det nog intresse.

I praktiken väljer de flesta ändå yrkesutbildning i Karleby när det kommer till kritan.

- Finskspråkiga söker sig till finskspråkig utbildning. De som är tvåspråkiga eller annars känner sig starka på svenskan söker sig till Optima, säger Pekka Juanto.

 • May lade fram sitt bud: Ingen EU-medborgare ska tvingas lämna landet

  Merkel: En bra start men alltjämt många öppna frågor.

  Ingen EU-medborgare som befinner sig lagligt i Storbritannien ska tvingas lämna landet efter brexit. Det förslaget kom Storbritanniens premiärminister Theresa May med på EU-toppmötet igår kväll. Britterna menar att det är ett generöst anbud, medan de övriga EU-länderna signalerade att det i förslaget finns många öppna frågor.

 • Miljoner kan förlora hälsovård under nya ”Trumpcare”

  Omröstning för senatens vårdreform redan om en vecka.

  Senatens republikaner har offentliggjort den hälsovårdsreform som har förhandlats fram bakom stängda dörrar och kan innebära att miljoner människor förlorar tillgång till vård. Omröstningen hålls redan om en vecka och både republikaner och demokrater rasar mot hemlighetsmakeriet och tidtabellen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.