Hoppa till huvudinnehåll

Fondbluffen: Så blev Matias snuvad på vinsten

Matias Makkonen, småplacerare
Matias Makkonen slutade spara i fonder på grund av de höga kostnaderna Matias Makkonen, småplacerare Bild: yle matias makkonen, småplacerare

Mer än en och en halv miljon finländare sparar i fonder. Intresset för fondsparande har ökat kraftigt under de senaste åren. Matias Makkonen är före detta fondsparare.

Matias Makkonen blev intresserad av placerande redan i gymnasiet.

- När jag besökte banken framkom det att jag hade möjlighet att börja spara månatligen i fonder. Så jag blev en liten fondplacerare, säger Matias.

Fondsparandet tog fart när Matias började få inkomster.

- När jag var femton började jag sommarjobba. Lönen placerade jag, likaså om jag fick pengar i födelsedagspresent, berättar Matias.

- I början följde jag inte med så noga. Det var nytt för mig, säger Matias.

Enligt Finansbranschens centralförbund (FK) har småspararna blivit mer medvetna om hur fonderna fungerar, men inte tillräckligt medvetna. Enligt en undersökning gjord av FK klarar 84 procent av fondspararna inte av att uppskatta kostnadernas storlek. Bara 16 procent vet alltså vad fonderna kostar.

- Med ett års mellanrum kom det en rapport. Det såg bra ut på rapporterna. Det hade gått uppåt för fonderna, berättar Matias.

Men snart märkte Matias att allt inte stod rätt till.

- Lite senare när jag hade lärt mig mera granskade jag rapporterna och insåg att värdeökningen ätits upp av kostnader som uppkom, konstaterar han.

Kostnaderna har en dramatisk inverkan på lönsamheten när man sparar i fonder – det är alla sakkunniga överens om. Ändå säljer bankerna fonder som har höga kostnader men liten möjlighet att ge stor avkastning.

I Sverige går debatten om fondernas kostnader het. Många svenskar har lärt sig fondsparandets realiteter den hårda vägen – genom att bli snuvade på vinsten. I Sverige talas det om fondbluffen.

Matias Makkonen sparar i dag genom att placera direkt i aktier i stället för i fonder.

- Det har blivit en hobby, säger han.

Matias tror på resultat på lång sikt.

- Med smarta val och långsiktighet tror jag att det här blir bra, säger han.

Nu kan du se Matias och hela programmet Spotlight på Arenan

Läs mera:

Fondbluffen: Så här lurar banken småsparare

Många fondsparare betalar överstora kostnader. Det handlar om tiotusentals finländska småsparare som blir vilseledda av bankerna. Spotlight försöker reda ut hur fondspararna blir lurade. Läs också: Fondsparare se upp! Håller dina fonder vad de lovar?


Läs mera:

Fondsparare se upp! Håller dina fonder vad de lovar?

Flera dyra placeringsfonder i Finland har en profil som påminner om billigare indexfonder, visar Svenska Yles granskning. Det handlar om hundratals miljoner i placerade medel i flera fonder populära bland småsparare.